Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Με την πλάτη στον τοίχο οι ομολογιούχοι

Ελάχιστες πλέον οι πιθανότητες για δωδεκάμηνη μετακύλιση του ομολόγου που λήγει τη Δευτέρα. Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι ομολογιούχοι. Τα σενάρια της επόμενης μέρας και η εμπλοκή της Whitetip με στόχο την εξεύρεση λύσης μέσα στους επόμενους μήνες.

MLS: Με την πλάτη στον τοίχο οι ομολογιούχοι

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι ομολογιούχοι της MLS καθώς αντιλαμβάνονται ότι το καλύτερο πλέον δυνατό σενάριο γι’ αυτούς (στο οποίο μάλιστα πολλοί δίνουν χαμηλές πιθανότητες) περιορίζεται πλέον στο να εισπράξουν μελλοντικά κάποιο μικρό τμήμα του κεφαλαίου που κατέβαλλαν. Και αυτό, χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να είναι σε θέση να τους διαβεβαιώσει για το αν, πότε και πόσα χρήματα θα εισπράξουν…

Η ουσία είναι ότι το πρώτο ομόλογο της ΜLS θα λήξει τη Δευτέρα χωρίς να αποπληρωθεί και θεωρείται σχεδόν βέβαιο (παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Beta ΑΧΕΠΕΥ έστω και στο «παρά πέντε») ότι στην επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της προσεχούς Τετάρτης δεν θα υπάρξει η απαιτούμενη ελάχιστη απαρτία των 2/3, προκειμένου η διάρκειά του να παραταθεί για επιπλέον δώδεκα μήνες.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι η βορειοελλαδίτικη εταιρεία θα βρεθεί από την προσεχή εβδομάδα εκτεθειμένη, με τους ομολογιούχους να συζητούν στην επαναληπτική Γ.Σ. της Τετάρτης το ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες μελλοντικές τους κινήσεις σε νομικό επίπεδο (το συγκεκριμένο θέμα δεν χρειάζεται αυξημένη απαρτία), εξετάζοντας τις δυνατότητες της νομοθεσίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα υπάρχει έγκυρη απόφαση της συνέλευσής τους για μαζική καταγγελία του δανείου.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, πολλοί ομολογιούχοι εκφράζουν παράλληλα και την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι:

• Στη διοίκηση της ΜLS, η οποία -σύμφωνα με την άποψή τους- από το Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα δεν έχει υποβάλει οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση προς τους ομολογιούχους, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η εταιρεία απαξιώνεται μέρα με την ημέρα («το μόνο ευχάριστο είναι ότι μειώσαμε δραστικά το λειτουργικό κόστος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της ΜLS Γιώργος Βακάρος).

• Στους δύσκαμπτους όρους των εκδόσεων της εταιρείας, οι οποίοι είναι διαρθρωμένοι (απαιτούμενη απαρτία 2/3) έτσι ώστε οι ομολογιούχοι να μην μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση (βλέπε σχετικό δημοσίευμα της 20ης/8/2020 με τίτλο «Εταιρικά ομόλογα: Τα… ψιλά γράμματα που καίνε τους επενδυτές» .

Η σκληρή πραγματικότητα

Ποια όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους ομολογιούχους της ΜLS;

Πρώτον, η πλευρά της ΜLS δεν έχει υποσχεθεί το παραμικρό προς αυτούς. Απλά ζήτησε παράταση χρόνου (επιβεβαιώνοντας παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr ), εμπλέκοντας στο θέμα τα «γερά ονόματα» των Whitetip και Mazars, οι οποίες -κάθε μία στον τομέα της- από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσουν το έργο τους.

Επίσης, το μόνο βέβαιο, (όπως παραδέχτηκε και ο CEO της ΜLS Γιώργος Βακάρος) είναι το μεγάλο κούρεμα που θα υπάρξει στους ομολογιούχους, ακόμη και με βάση τα καλύτερο δυνατό σενάριο. Όσο για τις διαπραγματεύσεις με την Corinth Investments και έναν ακόμη ενδιαφερόμενο επενδυτή (του οποίου το όνομα δεν ανέφερε) δεν είναι βέβαιο ούτε το αν, ούτε το πότε αυτές θα τελεσφορήσουν, ούτε φυσικά και οι σχετικοί όροι με τους οποίους θα γίνουν όλα αυτά. Εκτιμάται πάντως ότι στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν μήνες και όχι εβδομάδες, ιδίως αν συνυπολογιστεί και η θερινή ραστώνη του Αυγούστου.

Και δεύτερον, η ρευστότητα της εταιρείας είναι μηδενική, η ακίνητη περιουσία της υποθηκευμένη και κανένα σοβαρό ποσό δεν πρόκειται να εισπραχθεί στο ορατό μέλλον, πέραν από την όποια χρηματική καταβολή ενός νέου ιδιοκτήτη («στρατηγικού επενδυτή»). Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, «η εταιρεία αποτελεί αυτή τη στιγμή για τους ομολογιούχους ένα αδειανό πουκάμισο. Όσο για το λογισμικό της, αυτό μπορεί να αποκτήσει αξία στην πράξη μόνο στην περίπτωση που η εταιρεία συνεχίσει να βρίσκεται εν ζωή και μπουν φρέσκα κεφάλαια σ’ αυτή («πρέπει να δημιουργηθεί μια καινούρια ΜLS» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον CEO της εταιρείας). Οι ομολογιούχοι βρίσκονται σήμερα με δεμένα τα χέρια και αυτό το γνωρίζουν».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η διοίκηση της ΜLS θα επιδιώξει στο εξής να κερδίσει χρόνο, αποκρούοντας ενδεχόμενες νομικές διεκδικήσεις πιστωτών και επιδιώκοντας να κλείσει κάποιο deal μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, έτσι ώστε στη συνέχεια να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση προς τους ομολογιούχους.

Την όλη κατάσταση παρακολουθεί φυσικά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ασκώντας πιέσεις προς τη διοίκηση της ΜLS για γρήγορη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της και εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια δράσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της αλλαγής διοίκησης κατά τα πρότυπα της Folli-Follie είναι μεν στο τραπέζι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο θεωρείται πως πολύ δύσκολο ένας στρατηγικός επενδυτής να τοποθετηθεί σε μια τόσο εξειδικευμένη εταιρεία, την οποία μάλιστα θα διοικούν άτομα τα οποία μόλις τώρα θα αρχίσουν να τη μαθαίνουν.

Ενδεικτική πάντως ήταν η απάντηση της προέδρου της ΕΚ Βασιλικής Λαζαράκου σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr στις 5/7/2021: «Είναι γνωστό ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά θέματα που αφορούν στις οικονομικές καταστάσεις της ΜLS όπως και ότι οι σχετικές ενέργειές μας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Είναι αντιδεοντολογικό να προβώ σε οποιονδήποτε σχολιασμό, πολύ περισσότερο όταν η υπόθεση βρίσκεται εν εξελίξει. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ό,τι προβλέπει η νομοθεσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v