Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Prodea Investments: Ξεκινά η δημόσια προσφορά για το 7ετές ομόλογο

Δρομολογημένες επενδύσεις 80,2 εκατ. ευρώ σε prime γραφεία, logistics και πολυτελείς κατοικίες. Στο διάστημα 14-16 Ιουλίου η δημόσια προσφορά, με το εύρος της απόδοσης να προσδιορίζεται μεταξύ 2,2 και 2,6%.

Prodea Investments: Ξεκινά η δημόσια προσφορά για το 7ετές ομόλογο

Μεταξύ 2,2-2,6% προσδιορίζεται το εύρος της απόδοσης για το επταετές ομόλογο της Prodea Investments, με την εταιρεία να επιδιώκει να αντλήσει έως 300 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό (δες συνοδευτικό υλικό). 

Η δημόσια προσφορά ξεκινά σήμερα, 14 Ιουλίου και ολοκληρώνεται τη 16η Ιουλίου ενώ θα εκδοθούν έως 300.000 ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ έκαστη. 

Εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, η έκδοση θα ματαιωθεί. 

Το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών θα παραμένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της Δημόσιας Προσφοράς από τις 10:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ., εκτός της 16ης Ιουλίου 2021, κατά την οποία θα λήξει στις 4:00 μ.μ. 

Τι θα χρηματοδοτήσει

Την αποπληρωμή δανεισμού και τη χρηματοδότηση δρομολογημένων projects επιδιώκει μέσω της ομολογιακής έκδοσης ύψους 250-300 εκατ. ευρώ η Prodea Investments, σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η εξόφληση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 56 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, και η διάθεση των υπόλοιπων κεφαλαίων για την υποστήριξη του επενδυτικού της πλάνου.

Υπενθυμίζεται πως η ΑΕΕΑΠ έχει συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ για την προσεχή τριετία, το οποίο καλύπτεται ήδη κατά το ήμισυ από προσυμφωνημένα projects.

Σύμφωνα με τις παρεχόμενες πληροφορίες, στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται αθροιστικά επενδύσεις ύψους 80,2 εκατ.ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα αφορούν:

Στην εξαγορά ακινήτου στον Ασπρόπυργο και ανέγερση εμπορικών αποθηκών. Την 01.06.2020 η Prodea προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% των μεριδίων εταιρείας, ιδιοκτήτριας οικοπέδου στο οποίο βρίσκονται υπό ανέγερση δύο κτήρια με χρήση κέντρου αποθήκευσης και διανομής. Το τελικό τίμημα θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης, ενώ η Prodea κατέβαλε προκαταβολή 7,03 εκατ. ευρώ με χρήση δανειακών κεφαλαίων. Αναμένεται να καταβάλει για την ολοκλήρωση της συναλλαγής περίπου 7,8 εκατ. ευρώ.

Project «PIRAEUS TOWER A.E.»: Μέρος των εσόδων της έκδοσης θα χρηματοδοτήσουν την ανακατασκευή του Πύργου Πειραιώς, με στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας περίπου 34.518 τ.μ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ και η Prodea αναμένεται να εισφέρει 4,32 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες εργασίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πύργος ελέγχεται από κοινοπραξία, στην οποία η Prodea συμμετέχει με 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% το κατέχει η «Cante Holdings Ltd», η οποία αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%.

Κατοικίες στο Ελληνικό: Την 30ή Ιουνίου η Prodea απέκτησε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.6 χιλ. τ.μ. στο Ελληνικό. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών σύγχρονων προδιαγραφών, βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης. Το τίμημα απόκτησης του οικοπέδου ανήλθε σε 4,4 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια, ενώ οι συνολικές μελλοντικές εκροές για την ανάπτυξη των κατοικιών υπολογίζονται σε 7,2 εκατ. ευρώ.

Ανακατασκευή σε Σαρόγλειο Μέγαρο: Η Prodea, μέσω της κοινοπραξίας «RINASCITA Α.Ε.», συμμετέχει κατά 35% στη μίσθωση του Σαρόγλειου Μεγάρου επί της πλατείας Ομονοίας, το οποίο ανακατασκευάζεται ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα (Moxy της αλυσίδας Marriott). Οι εργασίες ανακατασκευής εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 20 εκατ. ευρώ. Η Prodea θα εξαγοράσει πλήρως τη RINASCITA AE, ενώ έχει ήδη εισφέρει 1,96 εκατ. ευρώ στο project και τα συνολικά μελλοντικά κεφάλαια για τη συμμετοχή στην ολοκλήρωση της ανακατασκευής του ακινήτου και εξαγοράς του 65% υπολογίζονται σε 9,4 εκατ. ευρώ.

Κτήριο γραφείων επί Λ. Συγγρού και Λαγουμιτζή: H Prodea, μέσω της κοινοπραξίας «PANTERRA Α.Ε» (ποσοστά συμμετοχής: 49% Prodea και 51% «STIVALEOUS HOLDINGS LIMITED» του ομίλου Dimand), συμμετέχει στην ανάπτυξη κτηρίου σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης, εκτιμώμενης συνολικής επιφάνειας άνω των 30 χιλ. τ.μ. επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή στην Αθήνα. To έργο είναι ήδη υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η Prodea είναι σε διαδικασία εξαγοράς του 51% και αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών.

Σημειώνεται ότι έως την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου έχει καταβληθεί συνολικό ποσό 11,7 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από δανειακά και ίδια κεφάλαια, ενώ οι συνολικές μελλοντικές εκροές υπολογίζονται σε 38,98 εκατ. ευρώ.

Logistic center: Τέλος, στις 23.12.2020 η Prodea προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% των μετοχών εταιρείας, ιδιοκτήτριας οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθούν ακίνητα με χρήση εμπορικών αποθηκών. Το τελικό τίμημα θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική της θέση την εν λόγω ημερομηνία. Η Prodea, στο πλαίσιο του προσυμφώνου, κατέβαλε ποσό 12,93 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή (χρηματοδότηση μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων), ενώ αναμένεται να καταβάλει περίπου 12,5 εκατ. ευρώ έως την ολοκλήρωση και εξαγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια προσφορά (250 ως 300 χιλ. ομολογιών, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έκαστη) για την άντληση 250-300 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου και να ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v