Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Τα επενδυτικά ντεσού και οι αποδόσεις της πρώτης 5ετίας

Πώς το βαρύ εμπροσθοβαρές πλάνο προετοιμασίας της έκτασης θα είναι εντέλει αποδοτικό, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας. Σούπερ premium από τα οικιστικά projects. Οι επενδύσεις και οι τιμές ανά τετραγωνικό.

Ελληνικό: Τα επενδυτικά ντεσού και οι αποδόσεις της πρώτης 5ετίας

Στη γραμμή εκκίνησης του μεγαλύτερου σχεδίου ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη η Lamda Development, παραχωρησιούχος για 99 χρόνια της έκτασης του Ελληνικού, ανάφερε χθες πως από τα 2,5 περίπου δισ. ευρώ της πρώτης 5ετίας επενδύσεων, ποσό 860-950 εκατ. ευρώ αφορά στα βασικά, δηλαδή τη μεταβίβαση κυριότητας της έκτασης αλλά και τις βασικές υποδομές.

Οι επενδύσεις για τις βίλες, τον Marina Residential Tower, το Mall Βουλιαγμένης, τη Marina Galleria, τα γραφεία και τα υπόλοιπα projects, θα κυμανθούν μεταξύ 1,4 με 1,8 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε υποδομές  αναμένεται να ξεκινήσουν στο α’ εξάμηνο του 2022, ενώ τα κατασκευαστικά projects (κατοικίες, Πύργοι, γραφεία εμπορικά κέντρα) στο β’ εξάμηνο του 2022.

Παρά το εμπροσθοβαρές πλάνο για την «τακτοποίηση» της έκτασης, η Lamda αναμένει θετικές εισροές πριν την εκκίνηση του έργου, βασιζόμενη τόσο στα joint ventures για ξενοδοχειακές μονάδες, retail parks, κτίρια γραφείων, αλλά και το ενδιαφέρον για τα οικιστικά projects.

Δεδομένου ότι ήδη έχει ανακοινώσει τη συμφωνία για τη δημιουργία retail park με τον όμιλο Φουρλή (κτήση γης στα 30 εκατ. ευρώ), αλλά και τη δημιουργία γραφείων για την κεντρική διοίκηση του ομίλου Πειραιώς (πλήρης επένδυση και παράδοση γραφείων στο ποσό των 147 εκατ. ευρώ για 40.000 τ.μ.), εκτιμάται ότι τα οικιστικά projects έχουν τη «μερίδα του λέοντος» στις αποδόσεις της πρώτης 5ετούς επενδυτικής περιόδου.

Το premium έρχεται από τις κατοικίες, που αναμένεται να αυξήσουν το NAV κατά 330 με 365 εκατ. ευρώ.  Η Lamda αναμένει ότι θα πουλήσει 1.200 διαμερίσματα/κατοικίες, με μέση τιμή ανά τ.μ. της τάξης των 5.500 με 6.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που αξιοποίησε στην παρουσίασή της η διοίκηση της Lamda Development, η ανώτατη τιμή ανά τετραγωνικό πώλησης ακινήτου στο Ελληνικό αγγίζει σήμερα τις 6.000 ευρώ, γεγονός που ενδεχομένως καθιστά συντηρητική την εκτίμηση για τα δικά της οικιστικά σχέδια.

Πέραν της όποιας εμπορικής αξιοποίησης, η Lamda εκτίμησε ότι το κόστος δημιουργίας των οικιστικών projects θα κυμανθεί μεταξύ των 2.200-2800 ευρώ ανά τετραγωνικό, πρόβλεψη που ήδη δημιουργεί σημαντικό περιθώριο υπεραξιών.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως η επενδυτική παρουσίαση της Lamda Development δεν επεκτάθηκε στο σκέλος του καζίνου -που εξαρχής αποτελούσε επενδυτική «άγκυρα» αλλά και συνισταμένη των ετήσιων εσόδων της συνολικής επένδυσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v