Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Κάτσος: Νέες εξαγορές σε τρόφιμα και retail το 2021

Σταθερό ενδιαφέρον για εξαγορές στον κλάδο τροφίμων από το family office της οικογένειας Κάτσου. Ενδιαφέρον για είσοδο και στο retail. Οι θετικές εκτιμήσεις για το project του Ελληνικού.

Β. Κάτσος: Νέες εξαγορές σε τρόφιμα και retail το 2021

Δύο ώριμες εξαγορές στον χώρο των τροφίμων αλλά και στο retail διαθέτει στο πλάνο της το family office της οικογένειας Κάτσου, με την επωνυμία VNK Capital, πέραν της ισόρροπης επανεπένδυσης στις εταιρείες που ήδη διαθέτει συμμετοχή.

Σύμφωνα με τον Β. Κάτσο, μετά την πλήρη αποεπένδυση από την οικογενειακή επιχείρηση Pharmathen, που στην πορεία των χρόνων κατέστη μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες φαρμακευτικές βιομηχανίες της χώρας, και η οποία «κλείδωσε» ένα από τα μεγαλύτερα deals του 2021, η επενδυτική στρατηγική του ιδιωτικού fund συνοψίζεται στην επικράτηση της «ψυχραιμίας» έναντι του ενθουσιασμού για τις ευκαιρίες της επόμενης περιόδου.

Σύμφωνα με τον Β. Κάτσο, η πανδημία εμπόδισε την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων του VNK Capital, ωστόσο, πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι διαμορφώνονται συνθήκες για περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο των τροφίμων και  της υγείας (το fund διαθέτει συμμετοχές στις Παλίρροια και Cafetex, και έχει συνδημιουργήσει τη φαρμακευτική Innovis με τους πρώην μετόχους της Specifar).

Το fund έχει ήδη επεκταθεί  σε νέους κλάδους με συμμετοχές σε διάφορες εταιρείες όπως σε κλινικές με έδρα στη Μύκονο (Sea Southeast Aigaion), εταιρείες γιότινγκ (First Quality Yachts), παραφαρμακευτικά προϊόντα  (Christou), εταιρείες καινοτομίας  (Kinems, Socital, Flashchat).

Στη νέα περίοδο, σύμφωνα με τον Β. Κάτσο, αναμένονται εξαγορές από την Παλίρροια, η οποία θα ενισχύσει το προϊοντικό της μίγμα -πέραν των επενδύσεων για την οργανική της ανάπτυξη- αλλά και μια ακόμη «αυτόνομη» εξαγορά στον χώρο του retail. Αφορά σε υφιστάμενο concept στην ελληνική αγορά, που διαθέτει ηγετικά μερίδια και δεν σχετίζεται με τους τομείς των τροφίμων και της ένδυσης, και στο οποίο το VNK Capital σκοπεύει να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό.

Πέραν των παραπάνω, η VNK Capital αναμένει σημαντικές υπεραξίες από τη συμμετοχή της στη Lamda Development (μέσω της Voxholdings σε συνεταιρισμό με τον όμιλο Olympia του Π. Γερμανού, όπου ελέγχουν το 10,07% της εταιρείας).

Κατά τον Β. Κάτσο, τόσο η εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό όσο και τα πρόσφατα αμιγώς επιχειρηματικά deals που δεν σχετίζονται καν με το Ταμείο Ανάκαμψης (CVC-Vivartia, Chipita-Mondelez, Pharmathen- Partners Group) δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης για τα προσεχή χρόνια. «Οι επενδύσεις της τελευταίας περιόδου δεν είναι μόνο "ψήφος εμπιστοσύνης". Αποτελούν και εχέγγυα για την "προστασία" αυτών των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί ουσιαστική ανάκαμψη του εγχώριου ΑΕΠ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v