Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας για Ελληνική Τράπεζα: Πρώτη κίνηση επέκτασης μετά από 15 χρόνια

«Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε παντού», είναι το μήνυμα που έστειλε ο CEO της Eurobank Φ. Καραβίας.

Καραβίας για Ελληνική Τράπεζα: Πρώτη κίνηση επέκτασης μετά από 15 χρόνια

Ο ρόλος της Eurobank είναι πρωταγωνιστικός και καταλυτικός στη νέα αναπτυξιακή εποχή που ξεκινάει για την ελληνική οικονομία, με αιχμή τους τεράστιους πόρους που θα εισρεύσουν στην χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Αυτό τόνισε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίωνας Καραβίας και υπογράμμισε ότι «η Eurobank διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες τράπεζες καθώς πρωτοπορεί και άνοιξε με τις στρατηγικές της κινήσεις από το 2018 έως και σήμερα τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 15 με 18 μήνες».

Συγκριτικά πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η Eurobank έχει διαφοροποιηθεί από τον τραπεζικό κλάδο καθώς ήταν η πρώτη που ξεκίνησε την ουσιαστική εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και η τιτλοποίηση του δρομολογεί θα μειώσει τον δείκτη τον NPEs σε μονοψήφιο επίπεδο εντός του 2021.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενισχυμένη παρουσία στις διεθνείς αγορές. «Η οργανική και μη οργανική επέκταση των εργασιών της Eurobank στις περιφερειακές αγορές αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας. Είμαστε η μόνη τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στην περιφέρεια και σήμερα ανακοινώσαμε την εξαγορά του 12,5% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει όλες τις προδιαγραφές για να συμβάλει στην ανάπτυξη του ομίλου. Αυτή η εξαγορά είναι η πρώτη κίνηση επέκτασης εκτός των συνόρων μετά από 15 χρόνια. Το περιφερειακό μας αποτύπωμα αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού».

Αρωγός

Η Eurobank, στη νέα δυναμική φάση που περνά η ελληνική οικονομία, θα πρωταγωνιστήσει για μία ακόμη φορά και «στόχος μας είναι η στήριξη όλων των κρίσιμων επενδυτικών σχεδίων. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τόσο σε ρόλο συμβούλου όσο και στο μέτωπο των χρηματοδοτήσεων. Θα έχουμε κεντρικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ουσιαστική συμμετοχή», πρόσθεσε ο κ. Καραβίας και κλείνοντας ανέφερε: «Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε παντού».

Γ. Ζανιάς: Παροδικό το έλλειμμα που δημιούργησε η πανδημία

Στις κατακτήσεις της Eurobank τόσο στο μέτωπο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και στην επέκτασή της στις περιφερειακές αγορές αλλά και στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία αναφέρθηκε στην ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

Οι προκλήσεις της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, εστιάζονται στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στην εξέλιξη της πειθούς στο μέτωπο του εμβολιασμού αλλά και στην κάλυψη του επενδυτικού κενού. Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα που γέννησε η πανδημική κρίση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, δεν προκαλεί ανησυχία καθώς είναι παροδικό ενώ το δημόσιο χρέος δεν είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας, καθώς η σύνθεσή του έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε και στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τονίζοντας ότι είναι άμεσα συνδεδεμένες με την κερδοφορία και τη μερισματική πολιτική, αλλά και με την ανάγκη μετασχηματισμού του.

Ειδικά για τη Eurobank ο πρόεδρός της ανέφερε ότι «έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τραπεζικό κλάδο» και διαβεβαίωσε πως «το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, με ομαδικό πνεύμα, θα συνεχίσει την ενίσχυσή της σε όλα τα επίπεδα».

Αναστασία Παπαϊωάννου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v