Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ευκαιρία για τη Notos Com με Optima και Παπαέλληνα

Πώς κατανέμεται το μετοχικό κεφάλαιο, με βάση τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Συμμετοχή με μικρό ποσοστό παίρνει ο όμιλος Φάις και νέοι επενδυτές. Άμεση ρευστότητα 3 εκατ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο διάσωσης.

Νέα ευκαιρία για τη Notos Com με Optima και Παπαέλληνα

Ενεργό ρόλο των βασικών μετόχων της Notos Com -της οικογένειας Παπαέλληνα- και μικρή μειοψηφική συμμετοχή του ομίλου Φάις, προβλέπει το νέο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας με συντονιστή την Optima bank, η οποία υπέγραψε συμφωνία αναδιάρθρωσης δανείων της ιστορικής εταιρείας με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η Optima bank θα αναλάβει τον δανεισμό του ομίλου από το fund M&G και θα συμμετέχει στην αναχρηματοδότησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεισφέρει άμεσα περίπου 3 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης ενώ στην εταιρεία θα μπουν επιπλέον κεφάλαια από τους βασικούς μετόχους.

Όπως είχε αποκαλύψει ρεπορτάζ του Euro2day.gr, το σχέδιο που συζητούσαν οι τράπεζες προέβλεπε αγορά της απαίτησης ύψους 7+1 εκατ. ευρώ από την M&G, χορήγηση κεφαλαίου κίνησης 4 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και δέσμευση των πιστωτριών τραπεζών για μερική κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το term sheet που υπεγράφη, προβλέπει 50% συμμετοχή στο νέο σχήμα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και 25% της Optima bank, με το υπόλοιπο να παραμένει κατά βάση στον Μιχάλη Παπαέλληνα, βασικό μέτοχο και επικεφαλής του ΔΣ, με ταυτόχρονη είσοδο με μικρό ποσοστό νέων μετόχων, μεταξύ των οποίων ό όμιλος Φάις.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο διάσωσης της Notos Com σε συμφωνία με την Pillarstone, το 2018, προέβλεπε συμμετοχή του Μιχάλη Παπαέλληνα με ένα μικρό ποσοστό, ανάλογα με τα κεφάλαια που θα συνεισέφερε και παραμονή του στη διοίκηση έως 12 μήνες κατά ανώτατο, προκειμένου να υλοποιηθεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, με απώτερο στόχο τη μεταβίβαση του ομίλου σε νέο αγοραστή. Οι όροι της συμφωνίας μεταφέρθηκαν στην M&G, όταν η Pillarstone αποφάσισε να αποεπενδύσει από την Ελλάδα.

Η τελευταία είχε χρηματοδοτήσει τη Notos Com με 7 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Notos Com είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εκταμιεύθηκαν μόνο τα 7 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2019. Η επόμενη φάση της διαδικασίας «χρεώθηκε» στην M&G τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η συμφωνία όμως έμεινε ουσιαστικά ανενεργή. Επιδιώχθηκε βελτίωση των όρων, χωρίς αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, υπενθυμίζεται ότι προβλεπόταν αναδιάρθρωση δανεισμού περίπου 170 εκατ. ευρώ, με μετοχοποίηση περίπου 80%.

Με τη νέα συμφωνία, που συντονίζει η Optima bank, η οποία αναμένεται να λάβει την τελική της μορφή στο επόμενο διάστημα, η Notos Com θα προωθήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης με στόχο βελτίωση επιδόσεων μετά από μια μακρά περίοδο προκλήσεων, τις οποίες κλιμάκωσε η πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η εταιρεία έκλεισε το Notos Home στο Golden Hall και αποσύρθηκε από το Sofia Ring Mall στη Βουλγαρία. Συνέχισε δηλαδή να περιορίζει κόστη και μη αποδοτικές δραστηριότητες.

Για το 2021, προσβλέπει σε EBITDA πάνω από 8 εκατ. ευρώ και τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, το 2019, εμφάνισε μικρή αύξηση πωλήσεων στα 127,16 εκατ. ευρώ έναντι 122,45 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, ήτοι ζημιές μετά από φόρους 10,19 εκατ. ευρώ από ζημιές 11,64 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. O καθαρός δανεισμός της ανήλθε σε 171,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v