Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: Κλείδωσε το deal για μεταβίβαση του 16% στην Cosco

Στη μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco προσανατολίζεται το ελληνικό δημόσιο, μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση με την παραχωρησιούχο του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού, η οποία ήδη κατέχει το 51%.

ΟΛΠ: Κλείδωσε το deal για μεταβίβαση του 16% στην Cosco

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί έργα αναβάθμισης στον ΟΛΠ εκ μέρους της COSCO, το ελληνικό δημόσιο κατέληξε σε συμφωνία παραχώρησης του υπολοίπου 16%, το οποίο με βάση την αρχική συμφωνία αποτιμάται στα 88 εκατ. ευρώ (22 ευρώ ανά μετοχή της εισηγμένης εταιρείας).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, και σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία του ελληνικού δημοσίου στο δ.σ. του OΛΠ θα μειωθεί από 3 μέλη σε 1, το οποίο ωστόσο θα έχει αυξημένες δυνατότητες παρέμβασης και άσκησης βέτο για σειρά θεμελιωδών ζητημάτων, όπως η αλλαγή έδρας, μεταβίβαση ποσοστών, απόσχιση δραστηριοτήτων και πώληση αυτών.

Μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αναμένεται τροποποίηση της βασικής συμφωνίας μετόχων και  η κύρωσή της από τη Βουλή, ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση αυτής της μεταβίβασης σχετιζόταν με την υποχρέωση, η παραχωρησιούχος Cosco, εντός 5ετίας, να προχωρήσει σε υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 293,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η περίοδος ολοκλήρωσης των έργων, με βάση τη νέα συμφωνία, παίρνει παράταση μιας επιπλέον 5ετίας, εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις εγκρίσεων των επενδύσεων εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, δίνοντας έτσι ευελιξία στους Κινέζους επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω συμφωνία προωθείται ήδη από το Υπουργείο Οικονομικών στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, πριν οδηγηθεί στη Βουλή για την τελική κύρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v