Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κοινοτικό χρήμα ανεβάζει τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη

Πού ποντάρουν και τι φοβούνται παράγοντες της ελληνικής οικονομίας. Η λοκομοτίβα των προβλεπόμενων επενδύσεων, η αβεβαιότητα της πανδημίας και οι φόβοι από τις εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές των προϊόντων.

Το κοινοτικό χρήμα ανεβάζει τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη

Την αισιοδοξία τους ότι η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις της θα μπουν κατά τα επόμενα χρόνια στη φάση ενός «ενάρετου κύκλου», κατά τη διάρκεια του οποίου η ζήτηση θα αυξάνεται με καταλύτη τις ιδιωτικές και τις κρατικές επενδύσεις εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν υπάρχουσες προκλήσεις και κινδύνους που ελλοχεύουν.

Οι κλάδοι που εμπλέκονται στις κατασκευές, στην οικοδομή και στις επενδύσεις αναμένεται να είναι οι πλέον ωφελημένοι, πλην όμως όλοι θεωρούν πως η ανάπτυξη θα διαχυθεί δευτερογενώς στο σύνολο της οικονομίας και των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν (και πρόεδρος του ΣΕΒ) Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στο πρόσφατο conference call προς τους αναλυτές, δεν έκρυψε μια σειρά δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος (π.χ. αύξηση κόστους καυσίμων και ναύλων, αναβολή κάποιων projects λόγω της μεγάλης ανόδου που έχει σημειώσει η τιμή του χάλυβα), αλλά αναφερόμενος «μεγάλη εικόνα» εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η ζήτηση στην Ελλάδα έχει μπει σε ένα ευρύτερο ανοδικό κυκλικό κανάλι, ξεκινώντας βέβαια από μια πολύ χαμηλή βάση.

Μετά το +10% του 2020 και μια περίπου αντίστοιχη φετινή αύξηση, το μέλλον της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου αναμένεται ανοδικό, τόσο λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας, όσο και εξ’ αιτίας των επενδύσεων που προβλέπεται να υλοποιηθούν με ιδιωτικά και Κοινοτικά κεφάλαια. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αρκετά για να επηρεάσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία της οποίας το ΑΕΠ κυμαίνεται γύρω στα 180 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να τα απορροφήσουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Με δεδομένο ότι η ζήτηση για τσιμέντο αντανακλά τις προοπτικές όχι μόνο των συγκεκριμένων βιομηχανιών, αλλά δραστηριοτήτων που αφορούν περισσότερους από εκατό κλάδους και επαγγελματικές κατηγορίες (π.χ. κατασκευές, μεταλλουργίες, μονάδες παραγωγής ξυλείας, τεχνίτες, πολιτικούς μηχανικούς) αντιλαμβάνεται κάποιος το πώς θα μπορούσε να κινηθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας κατά τα επόμενα χρόνια. Η εικόνα αυτή μάλιστα, δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τις περισσότερες χώρες του κόσμου, καθώς οι κυβερνήσεις δείχνουν διατεθειμένες να στηρίξουν τις οικονομίες μέσα από την υλοποίηση επενδύσεων για τη δημιουργία υποδομών.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει και στο χώρο της πληροφορικής. Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο της εισηγμένης Q&R Νικόλαο Χαριτάκη, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ μεγάλα και θα πρέπει να απορροφηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία. Επιπλέον, στο τέλος του 2023 θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το κατά πόσο κάθε χώρα τηρεί το χρονοδιάγραμμά της στην απορρόφηση των κονδυλίων και με βάση τη συγκεκριμένη αξιολόγηση θα προχωρήσει σε ανακατανομές πόρων, αποδεσμεύοντας κονδύλια από χώρες που έχουν καθυστερήσει και ενισχύοντας περαιτέρω άλλες που κατάφεραν να «τρέξουν».

Άρα η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επισπεύσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την δημοπράτηση και την υλοποίηση των έργων. Αντίθετα, τα έργα του νέου ΕΣΠΑ έχουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια υλοποίησης (έως το 2027) και εκτιμάται ότι θα έχουν «ωριμάσει» μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της μεταλλουργίας, μιλώντας στο Euro2day.gr, από τη μια πλευρά δεν έκρυψε την πολύ καλή φετινή πορεία της επιχείρησής του και τις προοπτικές που θα ανοίξουν οι επερχόμενες επενδύσεις, από την άλλη πλευρά ωστόσο μίλησε για πρωτόγνωρες καταστάσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και για κινδύνους σε περίπτωση που οι τιμές των μετάλλων αποκλιμακωθούν απότομα.

«Οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη και σε περίπτωση που υποχωρήσουν απότομα, θα δούμε πολλές επιχειρήσεις με αποθέματα υψηλού κόστους και ανοίγματα σε τράπεζες και προμηθευτές να κινδυνεύουν. Το 2008 κάτι τέτοιο είχε οδηγήσει ολόκληρους κλάδους σε δυσεπίλυτα προβλήματα. Το σχετικά ευχάριστο πάντως είναι ότι -σε αντίθεση με τότε- στις μέρες μας η ζήτηση είναι ισχυρή και τα τραπεζικά επιτόκια χαμηλότερα».

Πέραν όμως των ευρύτερα θετικών προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων κατά τα επόμενα χρόνια, κλίμα αισιοδοξίας καταγράφεται και για το 2021. Ειδικότερα, η Alpha Bank μιλά για έτος ισχυρής ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

«Οι προβλεπόμενες καλές επιδόσεις των δύο προηγούμενων τριμήνων, αναμένεται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά σε ενδεχόμενη επιβράδυνση του τέταρτου τριμήνου εξαιτίας της πορείας της πανδημίας και να συμβάλουν σε έναν υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, συνολικά για το 2021.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα και ιδιαίτερα το τέταρτο, είναι:

  • Η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος ώστε να επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό ανοσοποίησης του πληθυσμού.
  • Η ικανοποιητική πορεία του τουρισμού και η ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο (ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες προέλευσης των τουριστών).
  • Η σταδιακή και ήπια αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών μετά τη συσσώρευση αποταμιεύσεων το προηγούμενο δωδεκάμηνο αλλά και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, Η αύξηση των επενδύσεων, μέσω της χρηματοδότησης από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» αναφέρεται στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v