Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία οι Γενικές Συνελεύσεις, τα «καυτά» θέματα

Τα «καυτά» ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν έως τις 10 Σεπτεμβρίου στις επικείμενες Γενικές Συνελεύσεις είκοσι εισηγμένων. Οι επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου, οι ευκαιρίες ανάπτυξης και οι προσπάθειες ανάκαμψης.

Στην τελική ευθεία οι Γενικές Συνελεύσεις, τα «καυτά» θέματα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι φετινές τακτικές γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, καθώς μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 10ης Σεπτεμβρίου απομένουν ακόμη 20 εισηγμένες να προχωρήσουν στη σχετική διαδικασία, εκ των οποίων τέσσερις -ΙΑΣΩ, Paperpack, ΓΕΚΕ και Newsphone- βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αποχώρησή τους από το ταμπλό του ΧΑ (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα).

Είναι προφανές ότι πολλές εξ αυτών παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον καθώς, εκτός των άλλων, οι μέτοχοι θα ζητήσουν να ενημερωθούν για τη μέχρι τώρα φετινή τους πορεία, αλλά και για τις προοπτικές τους σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει μεγάλες ευκαιρίες και σημαντικές προκλήσεις.

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, μετά από ένα πολύ καλό σετ αποτελεσμάτων που σημείωσε κατά το πρώτο μισό του έτους, στις 30 Αυγούστου -πέραν των «κλασικών» θεμάτων κάθε τακτικής γενικής συνέλευσης- θα φέρει προς ψήφιση την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τμήμα της υλοποιούμενης επένδυσης στη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην έκτακτη Γ.Σ. της Autohellas (1 Σεπτεμβρίου) ξεχωρίζουν τα θέματα της ακύρωσης των υπαρχουσών ιδίων μετοχών καθώς και της εξουσιοδότησης που καλούνται να δώσουν οι μέτοχοι στο Δ.Σ. της εισηγμένης προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους μετόχους το κατά πόσο έχουν επηρεαστεί τα αποτελέσματα του Ομίλου από την πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι.

Στην περίπτωση της Performance Technologies (9 Σεπτεμβρίου), αναμένεται με ενδιαφέρον τόσο το ύψος του προτεινόμενου μερίσματος όσο και οι θέσεις της διοίκησης σχετικά με την ΑΜΚ των 5 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης που θα κληθούν να ψηφίσουν οι μέτοχοι. Στα ερωτήματα που πιθανότατα θα τεθούν, συγκαταλέγεται το αν και πότε θα έβλεπε το Δ.Σ. μια πιθανή μετάταξη της εισηγμένης από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Η Unibios (10 Σεπτεμβρίου) καλεί μεταξύ άλλων τους μετόχους της να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ. της εταιρείας ώστε, για χρονικό διάστημα πέντε ετών, να έχει το δικαίωμα με απόφασή του, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων τουλάχιστον του συνόλου των μελών του, να αυξάνει το κεφάλαιο μερικά ή ολικά με την έκδοση νέων μετοχών, για ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του κατατεθειμένου σήμερα μετοχικού κεφαλαίου. Η υλοποίηση μιας ΑΜΚ -εφόσον πραγματοποιηθεί- σχετίζεται με τα αναπτυξιακά σχέδια της εισηγμένης, στα οποία εντάσσονται και οι εξαγορές άλλων εταιρειών.

Στα Σωληνουργεία Τζιρακιάν (10/9/2021), μετά την κάλυψη της φετινής ΑΜΚ, το ενδιαφέρον των μετόχων θα εστιαστεί στο πόσο ανοδικά κινείται η εταιρεία, στο πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο πώς σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες του μέλλοντος.

Η Foodlink (9/9/2021) θα ζητήσει από τη συνέλευση των μετόχων την έγκριση της εξαγοράς του 20% της Αθηναϊκής Γενικές Μεταφορές, κίνηση που θα διευρύνει το πελατολόγιο και κυρίως θα φέρει σημαντικές συνέργειες προς όφελος και των δύο εταιρειών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δραστηριοποίηση της εισηγμένης στα αυτοματοποιημένα συστήματα αποθηκών (σε συνεργασία με την κινεζική GEEK+), λόγω και των ραγδαίων εξελίξεων στον χώρο των logistics.

Η Δομική Κρήτης κατάφερε από πέρυσι να βγει από το καθεστώς της επιτήρησης, μετά από ένα κερδοφόρο σετ αποτελεσμάτων που σημείωσε κατά τη διετία 2019-2020. Σε μια περίοδο όπου οι προοπτικές κλάδων όπως ο κατασκευαστικός, τα ακίνητα και οι ΑΠΕ αναβαθμίζονται, οι μέτοχοι θα ενδιαφερθούν να ενημερωθούν για τις προοπτικές της εισηγμένης εταιρείας.

Η Κυριακούλης (1/9/2021) θα ερωτηθεί για το πώς εξελίσσεται η φετινή της πορεία, μετά το πλήγμα που δέχτηκε πέρυσι διεθνώς ο κλάδος της κρουαζιέρας λόγω της πανδημίας.

Τέλος, ΑΝΕΚ, Δούρος, Βιοτέρ, Λεβεντέρης και Σπύρου θα ρωτηθούν από τους μετόχους τους για τις κινήσεις που γίνονται με στόχο την ανάκαμψη των οικονομικών τους επιδόσεων.

Επικείμενες Γενικές Συνελεύσεις

  • 24 Αυγούστου Δούρος
  • 26 Αυγούστου Αττικές Εκδόσεις
  • 30 Αυγούστου Εκδόσεις Λιβάνη
  • 1 Σεπτεμβρίου Autohellas (έκτακτη)
  • 1 Σεπτεμβρίου Κυριακούλης
  • 3 Σεπτεμβρίου Βιοτέρ, Λεβεντέρης
  • 8 Σεπτεμβρίου ΙΑΣΩ
  • 9 Σεπτεμβρίου Performance, Foodlink, ΑΝEΚ, Paperpack
  • 10 Σεπτεμβρίου Τζιρακιάν, Σπύρου, Fieratex, Unibios, Folli Follie, Δομική Κρήτης, Newsphone, ΓΕΚΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v