Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προμέρισμα «μοιράζει» η Motor Oil

Σημαντική ενίσχυση των περιθωρίων κερδοφορίας και των οικονομικών επιδόσεων τα επόμενα τρίμηνα αναμένει η διοίκηση της εισηγμένης. Τι είπε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος Π. Τζαννετάκης.

Προμέρισμα «μοιράζει» η Motor Oil

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος στο δ’ τρίμηνο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής Οικονομικών της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στο conference call με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, ανέφερε ότι αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, ωστόσο, θα καταβληθεί προσπάθεια η διανομή του προμερίσματος να γίνει νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Ειδικότερα, ο κ. Τζαννετάκης προσδιόρισε ως πιθανό «χρονικό παράθυρο» τον Νοέμβριο, από τα μέσα Δεκεμβρίου που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Το ύψος του προμερίσματος δεν έγινε γνωστό.

Η διοίκηση της εταιρείας προσβλέπει σε σημαντική ενίσχυση των περιθωρίων στα επόμενα τρίμηνα -αν και η βελτίωσή τους κινείται ακόμη με αργούς ρυθμούς-, συνεπώς, και σε καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για τη μητρική. Επίσης, οι πωλήσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο, γεγονός που αναμένεται να προσδώσει έξτρα EBITDA σε επίπεδο ομίλου. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Τζαννετάκης, οι πωλήσεις καυσίμων τον Αύγουστο ήταν στα ίδια επίπεδα με τον ίδιο μήνα του 2019. «Ήταν δυνατός ο Αύγουστος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Πολύ καλά από άποψη πωλήσεων κινήθηκε και ο Ιούλιος.

Τα αποτελέσματα του ομίλου αναμένεται να είναι καλύτερα στο β’ εξάμηνο και για τον λόγο ότι θα κεφαλαιοποιούνται όλο και περισσότερο τα κέρδη από τις θυγατρικές στον τομέα των ΑΠΕ, με τη συνεισφορά των νέων έργων στον κλάδο αυτό να χαρακτηρίζεται καλή. Ενδεικτικά, η Motοr Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε. διαθέτει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 280 MW, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται τρία αιολικά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 84 MW.

Θετική, επίσης, αναμένεται η συνεισφορά και από την επέκταση του κλάδου λιανικής στο εξωτερικό. Η Coral εξαγόρασε στην Κροατία το 75% της Apios D.O.O, με δίκτυο 26 πρατηρίων. Ήδη έχει μετονομαστεί σε Coral Croatia D.O.O. και τα πρατήριά της σταδιακά θα λειτουργούν με το σήμα της Shell.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου της Motοr Oil στο α' εξάμηνο επηρεάστηκαν αρνητικά από δύο παράγοντες. Πρώτον, την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων CO2, που είχαν ένα κόστος 10 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, τις μικρότερες από τις προσδοκώμενες επιδόσεις στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρισμού, καθώς η κατακόρυφη αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών δεν ήταν δυνατό να μετακυλιστεί στην κατανάλωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το EBITDA της NRG, εταιρείας του ομίλου που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 6μηνο στα 11,09 εκατ. ευρώ.

«Πλήγμα για την κερδοφορία του ομίλου» χαρακτήρισε ο κ. Τζαννετάκης τη μειωμένη συνεισφορά του κλάδου του ηλεκτρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v