Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομιλος Φουρλή: Η ανάδυση από την πανδημία και τα νέα σχέδια στα ακίνητα

Ανεβάζει ταχύτητες η δραστηριότητα στο real estate, με εκτιμήσεις για μισό δισ. ευρώ χαρτοφυλάκιο. Οι επιδόσεις και οι προοπτικές των ΙΚΕΑ και Intersport και η προοπτική ενός τρίτου concept. Χωρίς ανατιμήσεις η ΙΚΕΑ για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Ομιλος Φουρλή: Η ανάδυση από την πανδημία και τα νέα σχέδια στα ακίνητα

Σε φάση μετεξέλιξης βρίσκεται ο όμιλος Φουρλή, για μια ακόμη φορά, αναπτύσσοντας ισορροπημένα τα λιανικά concepts ΙKEA και αθλητικών αλυσίδων (συν την ώριμη πλέον ένταξη ενός τρίτου λιανικού concept) και επιταχύνοντας παράλληλα την ενασχόλησή του με το real estate μέσω της Trade Estate.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2021, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε σε όλο το πλάτος των δραστηριοτήτων, δίνοντας ωστόσο έμφαση στη νέα ΑΕΕΑΠ του ομίλου.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, η Trade Estate, η οποία συστάθηκε ουσιαστικά τον Ιούλιο του 2021, διαθέτει χαρτοφυλάκιο 7 ακινήτων, η εύλογη αξία των οποίων αγγίζει τα 185 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου  Β. Φουρλή, η ΑΕΕΑΠ έχει επιπλέον συμβασιοποιήσει νέα projects ύψους 200 εκατ. ευρώ (η έκταση στο Ελληνικό, η απόκτηση οικοπέδων για ανάπτυξη σε συνεργασία με την TenBrinke κ.ά.) που αθροίζονται σε 200 εκατ. ευρώ Gross Asset Value. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2021, ο όμιλος προχώρησε σε επένδυση απόκτησης του 50% οικοπέδου στα Σπάτα, με σκοπό τη δημιουργία εμπορικού πόλου, αλλά και σε προσύμφωνο εξαγοράς οικοπέδου (RENCO ΜΟΝΟΠΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ) για τη μελλοντική δημιουργία logistics center.

Πέραν των παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, υπάρχουν διαπραγματεύσεις για νέα projects -στους τομείς των εμπορικών ακινήτων (big boxes) αλλά και logistics- που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι κατά τη δημόσια εγγραφή εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ (με ορίζοντα 12-18 μηνών), το χαρτοφυλάκιό της θα ανέρχεται πλέον στα 500 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός του ότι η διοίκηση του ομίλου δεν έδωσε περαιτέρω πληροφόρηση όσον αφορά την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή (πρόθεση την οποία έχει διατυπώσει και σε δελτίου Τύπου), τόσο ο κ. Φoυρλής όσο και ο CFO του ομίλου Γ. Αλεβίζος έκαναν λόγο για σύναψη δανεισμού έως του ποσού των 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των projects, αλλά και τη μόχλευση του ισολογισμού της νεοσύστατης ΑΕΕΑΠ, που διαθέτει περιορισμένο δανεισμό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

Οι προοπτικές του β’ εξαμήνου

Μετά τη θετική επίδοση του β' τριμήνου του 2021, η διοίκηση του ομίλου ενημέρωσε πως και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου διατήρησε ισχυρά θετικό πρόσημο πωλήσεων, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2019. Διατήρησαν ωστόσο συγκρατημένες προσδοκίες, αναμένοντας την επίδοση των επόμενων τεσσάρων μηνών της χρήσης, που παραδοσιακά ευνοούν τις πωλήσεις της ΙΚΕΑ αλλά και των Intersport και Athlete’s Foot.

Σε ό,τι αφορά στην ΙΚΕΑ, ο όμιλος ολοκλήρωσε την εθελουσία για 100 εργαζόμενους στα καταστήματα των Ιωαννίνων και Λάρισας, καταγράφοντας εφάπαξ κόστος 2,3 εκατ. ευρώ, και προχωρά στην κατασκευαστική διαδικασία σμίκρυνσης των συγκεκριμένων καταστημάτων. Πέρα από τον εξορθολογισμό ωστόσο το σχέδιο της Φoυρλής είναι η δημιουργία 4 μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ (8.000-15.000 τ.μ.) την προσεχή τετραετία, αλλά και 5 ακόμη City Ikea. Στο πλαίσιο αυτό έχει «κλειδώσει» η δημιουργία δύο νέων ΙΚΕΑ σε Πάτρα και Ηράκλειο (στα εμπορικά πάρκα που θα αναπτύξει ο όμιλος) αλλά και δύο ακόμη μίνι ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία (μέσα στον Σεπτέμβριο) και στο The Mall Athens μέσα στον Νοέμβριο.

Ανακαινίσεις και 5 νέα σημεία έως το τέλος του έτους προγραμματίζονται και για τη δραστηριότητα των αθλητικών αλυσίδων του ομίλου, ενώ παρά τη συρρίκνωση του δικτύου της αλυσίδας στην Τουρκία, εγκαινιάστηκε το ηλεκτρονικό της κατάστημα, αποτελώντας ήδη το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κανάλι στη συγκεκριμένη αγορά.

Τιμές

H διοίκηση του ομίλου Φουρλή αναφέρθηκε επίσης στην αναταραχή της πανδημίας, τόσο όσον αφορά τα lockdowns αλλά και τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας της λιανικής, όσο και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Εν πολλοίς ανέφερε πως ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου υπολογίζει πως δεν θα επιβληθούν σκληρά μέτρα λειτουργίας, ενώ έδωσε και μια σαφή εικόνα όσον αφορά τόσο την επάρκεια στοκ όσο και της τιμολογιακής πολιτικής.

Ειδικότερα, μετέφεραν την ενημέρωση των μεγάλων προμηθευτών τους (τόσο στα αθλητικά όσο και στον οικιακό εξοπλισμό) πως η τροφοδοσία θα αποκατασταθεί το 2022, ενώ ειδική μνεία έγινε για τις τιμές.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Φoυρλής, παρά την αύξηση τιμών των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους -που προκαλούν ήδη σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις- στον τελικό καταναλωτή της ΙΚΕΑ δεν θα περάσουν αυξήσεις για το προσεχές 12μηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v