Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ElvalHalcor: Συνεχίζεται στο Q3 το ράλι των οικονομικών επιδόσεων

Μετά τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η ElvalHalcor συνεχίζει και στο γ’ τρίμηνο την άνοδο των οικονομικών της επιδόσεων, εκμεταλλευόμενη την ισχυρή ζήτηση και αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την πρόκληση του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

ElvalHalcor: Συνεχίζεται στο Q3 το ράλι των οικονομικών επιδόσεων

Μετά από ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο πρώτο φετινό εξάμηνο, η ElvalHalcor συνεχίζει και στο τρίτο τρίμηνο να ανεβάζει τους όγκους των πωλήσεών της και να αντιμετωπίζει την πρόκληση από την παρατηρούμενη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αν και το περιβάλλον παραμένει ασταθές, όπως δείχνουν τα πράγματα, το δεύτερο μισό του 2021 θα εξελιχθεί και αυτό σαφώς ικανοποιητικά για τον εισηγμένο όμιλο.

Αυτά υποστηρίζουν αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους η ζήτηση για το σύνολο των προϊόντων του ομίλου εξακολουθεί να είναι ισχυρή και επί του παρόντος δεν φαίνονται σημάδια ουσιαστικής επιδείνωσης στον ορίζοντα. Παράλληλα, η εισηγμένη καταφέρνει μέχρι τώρα να μετακυλίει στις τιμές πώλησης τις όποιες επιβαρύνσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

«Σε άλλες περιπτώσεις, θα βλέπαμε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, στο πρώτο εξάμηνο ενώ ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 16,5%, η λειτουργική κερδοφορία χωρίς τις επιπτώσεις από τις μεταβολές στις τιμές των μετάλλων ανέβηκε κατά 25,5%» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς κύλησε με αύξηση 16,5% στον όγκο των πωλήσεων, με +25,5% στο επαναλαμβανόμενο EBITDA (από 67,8 στα 85,2 εκατ. ευρώ) και με εκτίναξη των προ φόρων κερδών από τα 8,8 στα 97,8 εκατ. ευρώ (από τα 24,6 στα 60,3 εκατ. ευρώ, χωρίς την επίδραση των τιμών των μετάλλων). Το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ομίλου διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%.

Πέραν αυτού, οι όγκοι των πωλήσεων δεν ξεπέρασαν μόνο αυτούς του πρώτου μισού του 2020, αλλά και τους αντίστοιχους του 2019 στις πλείστες προϊοντικές κατηγορίες. Περιθώρια περεταίρω ανόδου των πωλήσεων υπάρχουν, καθώς μέσω των επενδυτικών της προγραμμάτων, η ElvalHalcor ανεβάζει δραστικά το capacity των μονάδων της (π.χ. νέο έλαστρο στην Elval), πέρα από τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές για το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου ανέφερε:

«Για το υπόλοιπο του έτους και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, η ElvalHalcor βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, καθώς και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία και ο διεθνής προσανατολισμός, τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία. Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι επενδύσεις αυτές, επικεντρωμένες σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αυξάνουν περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησής της και επιτρέπουν έτσι στην ElvalHalcor να διατηρήσει την ανοδική της πορεία».

Η εταιρεία διένειμε ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 μέρισμα σε είδος (μετοχές Cenergy) και μετρητά ύψους 94,6 εκατ. ευρώ, ή 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v