Viohalco: Τι ακολουθεί μετά το ανοδικό 1o εξάμηνο

Πώς οι θυγατρικές του εισηγμένου ομίλου κατάφεραν να βελτιώσουν δραστικά τις επιδόσεις τους. Αισιοδοξία στη διοίκηση του ομίλου για ικανοποιητικά αποτελέσματα το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.

Viohalco: Τι ακολουθεί μετά το ανοδικό 1o εξάμηνο

Σε κανάλι ανοδικών οικονομικών επιδόσεων έχει μπει ο όμιλος Viohalco, καθώς μετά το πολύ ισχυρό σετ των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του, φαίνεται πως ακολουθεί ένα επίσης πολύ καλό δεύτερο μισό του 2021.

Στελέχη του ομίλου τονίζουν πως οι μεγάλες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης και συνεχίζονται μέχρι σήμερα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, ιδίως αν συνεκτιμηθεί πως τα παραγόμενα προϊόντα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν από τα 128 στα 196 εκατ. ευρώ (+53%) και τα προ φόρων αποτελέσματα από ελαφρά ζημιογόνα έκλεισαν στα 137 εκατ. ευρώ. Χωρίς την επίδραση των φετινών και των περυσινών έκτακτων αποτελεσμάτων (κυρίως από μεταβολές στις τιμές των μετάλλων), τα προ φόρων κέρδη ανέβηκαν από τα 14 στα 80 εκατ. ευρώ (+470%).

Παράλληλα, η αύξηση του καθαρού δανεισμού του ομίλου ήταν περιορισμένη (από το 1,56 σε 1,66 δισ. ευρώ) σε σχέση με το ράλι των τιμών των μετάλλων, ωστόσο το κόστος χρηματοδότησης μειώθηκε και ο δείκτης ρευστότητας «καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA» βελτιώθηκε.

Οι θυγατρικές

Η ElvalHalcor μετά από ένα πολύ καλό πρώτο εξάμηνο συνεχίζει να αντιμετωπίζει υψηλή ζήτηση στις διεθνείς αγορές και μέχρι σήμερα καταφέρνει να μετακυλίει στους πελάτες της το αυξημένο ενεργειακό κόστος. «Δεν βλέπουμε στον ορίζοντα σημάδια εξασθένησης της ζήτησης λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά ακόμη και αν δούμε κάτι τέτοιο, εμείς είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι στην αγορά, έχοντας υλοποιήσει έγκαιρα τις κατάλληλες επενδύσεις και άρα είμαστε αισιόδοξοι για τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία μας», δηλώνουν κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη.

Στη Cenergy, το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται σαφώς καλύτερο από το πρώτο, καθώς ο κλάδος των καλωδίων συνεχίζει να πηγαίνει περίφημα και η δραστηριότητα των σωλήνων εμφανίζει αξιοσημείωτη ανάκαμψη μετά το δύσκολο πρώτο εξάμηνο. Ενδεικτικό είναι ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου από τα 500 εκατ. της 31/12/2020 σκαρφάλωσε στα 600 εκατ. στις 30/6/2021 και αναμένεται να διαμορφωθεί αρκετά πιο ψηλά στο εννεάμηνο.

Πέρυσι, κανείς δεν περίμενε ότι ο κλάδος χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ, Sovel) θα σημείωνε τόσο μεγάλη βελτίωση οικονομικών επιδόσεων. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες εταιρείες του ομίλου μετέτρεψαν τις περυσινές ζημίες των 23,5 εκατ. σε κέρδη προ φόρων ύψους 45,97 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είχαν διαμορφωθεί στα 17,5 εκατ., αν δεν υπήρχαν τα θετικά αποτελέσματα του μετάλλου. Η ουσία είναι πως η ζήτηση εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ισχυρή και μάλιστα τόσο οι τιμές όσο και τα περιθώρια κέρδους συνεχίζουν να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τέλος, η Viohalcο συνεχίζει την ανάπτυξή της στον χώρο των ακινήτων, μέσω της θυγατρικής της Noval, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις και προσβλέποντας σε υπεραξίες.

Η διοίκηση του Ομίλου Viohalcο αναφερόμενη στις περαιτέρω προοπτικές του σημειώνει:

«Οι στρατηγικές επενδύσεις σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας σε όλες τις θυγατρικές της Viohalcο αναμένεται να επιφέρουν περαιτέρω βελτιώσεις του χαρτοφυλακίου προϊόντων. Όλες οι εταιρείες παραμένουν προσηλωμένες στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική τους για την ενίσχυση της θέσης τους στις αγορές τους, μέσω συνεχιζόμενων επενδυτικών προγραμμάτων, τεχνολογικών καινοτομιών, καθώς και βελτιώσεων του κόστους και της λειτουργικής αποδοτικότητας. Ταυτόχρονα, οι διεθνείς τάσεις και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία δημιουργούν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις εταιρείες του ομίλου και τα χαρτοφυλάκια προϊόντων τους, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες για προϊόντα κυκλικής οικονομίας, εύκολα ανακυκλώσιμα, που παράγονται με υψηλή περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένα υλικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα κατά την παραγωγική διαδικασία».

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v