Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξούν αλλά δεν επενδύουν οι επιχειρήσεις!

Άνοδο τζίρου και κερδοφορίας περιμένει το 80%, αλλά μόλις οι μισές προγραμματίζουν νέες επενδύσεις. Μόνο το 40% σκοπεύει να κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και εξ αυτών μόλις το 10% έχει πλήρες επενδυτικό σχέδιο.

Αισιοδοξούν αλλά δεν επενδύουν οι επιχειρήσεις!

Καμπανάκι για την ικανότητα του εγχώριου επιχειρείν να απορροφήσει τους πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους, για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, σημαίνουν τα στοιχεία έρευνας, που διενήργησε η Grant Thornton, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Growth Awards”.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων επιχειρήσεων αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, τους επόμενους 12 μήνες, αλλά μόνο οι μισές προγραμματίζουν νέες επενδύσεις, ενώ μόλις το 40% προτίθεται να κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, οκτώ στις δέκα από τις περίπου 400 επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν αισιόδοξες ότι θα εμφανίσουν αύξηση του κύκλου εργασιών, ενώ επτά στις δέκα από όσες εξάγουν προβλέπουν αύξηση των πωλήσεων εκτός Ελλάδος. Αντίστοιχη αισιοδοξία υπάρχει για την αύξηση της κερδοφορίας καθώς επτά στις δέκα περιμένουν να «αβγατίσουν» τα προ φόρων κέρδη τους.

Η βελτίωση της κερδοφορίας θα έρθει, όμως, κυρίως από δράσεις βελτίωσης αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας και τα συνεχιζόμενα προγράμματα μείωσης κόστους και λιγότερο από τις νέες επενδύσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Grant Thornton οι αισιόδοξες προσδοκίες δείχνουν να στηρίζονται στην επιχειρηματική διαίσθηση και λιγότερο σε στρατηγικό σχεδιασμό.

Σχετικώς, ευοίωνα στοιχεία της έρευνας αποτελούν τα εξής: περίπου το 60% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας από την προώθηση νέων προϊόντων και το 50% από την επέκταση σε νέες αγορές.

Οι μισές περίπου από τις επιχειρήσεις, που συμμετείχαν, δεν προγραμματίζουν νέες επενδύσεις για παραγωγικές εγκαταστάσεις/αποθηκευτικούς χώρους ή εκσυγχρονισμό του παραγωγικού τους δυναμικού, ενώ μόλις το 60% προγραμματίζει επενδύσεις σε τεχνολογία.

Πρόκειται για χαμηλά ποσοστά, με περισσότερο ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν προγραμματίζονται σοβαρές επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού/τεχνολογικής αναβάθμισης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει γενική εκτίμηση περί της αναγκαιότητάς τους και η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί έναν από τους πυλώνες, που χρηματοδοτεί με χαμηλότοκα δάνεια, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Μόνο το 40% σκοπεύει να κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τέλος, η έρευνα επιβεβαιώνει την αίσθηση που υπάρχει, εδώ και μερικούς μήνες, σε τράπεζες και κυβέρνηση ότι η πλειονότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναγνωρίζει τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την οικονομία, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα/ικανότητα να εξετάσει πως μπορεί να αποβεί προς δικό του όφελος.

Το 70% των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνώρισαν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντικοί για την εγχώρια οικονομία. Μόλις, όμως, το 40% θεωρεί το ΤΑΑ σημαντική ευκαιρία για την ίδια την επιχείρηση.

Τα στοιχεία δεν απέχουν πολύ από πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, από την οποία προέκυπτε ότι το ένα τρίτο των μικρομεσαίων δεν γνωρίζει τίποτε για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα δύο τρίτα ζητούν περαιτέρω πληροφόρηση.

Μόλις το 10% έχει πλήρες επενδυτικό σχέδιο

Το 40% δηλώνει ότι σκοπεύει να κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου αλλά μόλις 1 στις 10 (10%) έχει πλήρες επενδυτικό σχέδιο.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να αυξηθεί η ενημέρωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις δυνατότητες του ΤΑΑ έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης, καθώς οι συστημικές τράπεζες έχουν προσλάβει συμβουλευτικές εταιρείες, οι οποίες διενεργούν σειρά παρουσιάσεων.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες κινούνται προληπτικά, προσεγγίζοντας οι ίδιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις-πελάτες τους, αφού πρώτα εντοπίσουν δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που ενδέχεται να τις ενδιαφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v