Καταψηφίζει o ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ' αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος». Το νέο δόγμα, οι κίνδυνοι και η κούρσα εξοπλισμών.

Καταψηφίζει o ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

H αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σ' αυτή τη θέση έχει καταλήξει η Κουμουνδούρου, μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η ανανέωση των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων παρατείνεται επ' αόριστον.

Όπως αναφέρουν πηγές, η πενταετής ανανέωση (που προβάλλει η κυβέρνηση) έχει τυπικό χαρακτήρα στη νέα συμφωνία. Κι αυτό διότι προβλέπεται ότι η συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί από τη μία εκ των δύο πλευρών (Ελλάδα-ΗΠΑ) δύο χρόνια πριν από τη λήξη της, αλλιώς ανανεώνεται «επ' αόριστον».

Όπως γίνεται φανερό -εξηγούν-, με τον όρο περί καταγγελίας «δύο χρόνια πριν» δεσμεύεται όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση αλλά και οποιαδήποτε νέα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. «Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα σημαίνει καταγγελία αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και ποιας έντασης αναταράξεις θα προκληθούν -εάν υπάρξει τέτοια πρόθεση».

Είναι ενδεικτικό ότι τον όρο «επ' αόριστον» χρησιμοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στις επίσημες δηλώσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον μετά τις υπογραφές, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός προτίμησε να μιλήσει για «πενταετή συμφωνία».

Αυτό που αναδεικνύουν οι ίδιες πηγές είναι ότι με την επ' αόριστον συμφωνία, η χώρα χάνει τη δυνατότητα που της έδινε η ετήσια ανανέωση «να κερδίζει κάτι» -ασχέτως εάν το αξιοποιούσαν αποτελεσματικά ή όχι οι κυβερνήσεις.

Εξοπλισμοί χωρίς τέλος;

«Με τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ' αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος», σχολίασε επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και πρόσθεσε: «Το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει ‘δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία’, βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα».

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «το αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις» είναι οι γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας. «Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στελέχη του κόμματος, μάλιστα, επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους «εγγυήσεις» προβλέπονται σε μεταπολεμικές ελληνοαμερικανικές συμφωνίες, ακόμα και σε αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς αυτό να εμποδίσει την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο ή να κηρύξει casus belli στην Ελλάδα.

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της «Ελλάδας - προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου», αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία, τονίζεται.

Σ' αυτό το «νέο δόγμα» εντάσσουν και τις αλλεπάλληλες εξοπλιστικές προμήθειες του τελευταίου διαστήματος: «Αντί για επιμονή στην επίλυση μέσω Χάγης, μπαίνουμε σε ατελείωτη κούρσα εξοπλισμών», λένε, παραπέμποντας σε option για νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v