Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pyramis: Πρόκληση το κόστος παραγωγής μετά τις ζημιές στο lockdown

Τα μεγέθη της Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ, του Νίκου Μπακατσέλου, που συμφώνησε με την BSH την απόκτηση εξοπλισμού της Pitsos.

Pyramis: Πρόκληση το κόστος παραγωγής μετά τις ζημιές στο lockdown

Η διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία στην εξαγωγική δραστηριότητα είχε αποτύπωμα στα μεγέθη της Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ (Pyramis), με επικεφαλής τον Νίκο Μπακατσέλο, τον επιχειρηματία που συμφώνησε πριν από λίγους μήνες με την γερμανική BSH την απόκτηση εξοπλισμού της Pitsos με στόχο ανάπτυξη νέας γραμμής παραγωγής.

Η εταιρεία βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις εν μέσω της διεθνούς συγκυρίας σε εφοδιαστική αλυσίδα και αγορά ενέργειας, που αυξάνει τα κόστη παραγωγής για τη βιομηχανία. Έτσι προτεραιοποιεί τη βελτίωση του κόστους παραγωγής, την ανάπτυξη νέων προϊόντων καθώς και την ενίσχυση της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να καλύψει την απώλεια εσόδων από την επίδραση των lockdown εκτιμώντας ότι η διανυόμενη - και ίσως και η επόμενη - διαχειριστική χρήση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 2020, η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ εμφάνισε κύκλο εργασιών 49,75 εκατ. ευρώ με πτώση περίπου 14% από τα 57,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης ενώ οι εξαγωγές επιβραδύνθηκαν με ρυθμό περίπου 19% στα 36 εκατ. ευρώ.

Το μικτό αποτέλεσμα μειώθηκε σε 6,32 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων ανήλθαν σε 0,9 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ενώ αρνητικά είναι τα αποτελέσματα προ φόρων, ήτοι ζημιές 0,8 εκατ. ευρώ από κέρδη 0,22 εκατ. ευρώ. Η μείωση εσόδων και περιθωρίου κέρδους οδήγησαν σε αρνητικό αποτέλεσμα μετά φόρων, ήτοι ζημιές 0,85 εκατ. ευρώ από κέρδη 0,19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η εταιρεία αύξησε εν μέσω πανδημίας ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα σε 5,4 εκατ. ευρώ από 0,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Υπενθυμίζεται ότι στις 6.6.2018 υπέγραψε με τις τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική, Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 29,5 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση του οποίου στη συνέχεια, εγράφησαν εμπράγματα βάρη σε όλα τα ακίνητα της. Το σύνολο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού ανέρχεται σε 23,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 από 18,2 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν και το σύνολο των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων διατηρήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα, 28,3 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ στην έκθεσή της, στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η εταιρεία συνεχίζει να εφαρμόζει το στρατηγικό της σχεδιασμό που συνίσταται στην βελτίωση του κόστους παραγωγής, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων καθώς και στην ενίσχυση της δραστηριότητας της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προσδοκά ότι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης θα αρχίσει να διαφαίνεται από την επόμενη χρήση αλλά πάντα σε συνάρτηση με την πανδημία. Στόχος είναι η αύξηση του τζίρου, η μείωση των δαπανών με περιορισμό και περικοπή εξόδων όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς και η έγκαιρη είσπραξη των απαιτήσεων.

Οι προβλέψεις στον ισολογισμό

Σημειώνεται επίσης ότι ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει στην έκθεσή του ότι δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη στους λογαριασμούς του ενεργητικού για καθυστερημένες εμπορικές απαιτήσεις 4,9 εκατ. ευρώ. Αναφέρει ακόμη ότι δεν σχηματίσθηκε πρόβλεψη για την αντιμετώπιση ζημίας που ενδέχεται να προκύψει από τη μη ρευστοποίηση τους, η οποία εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ περίπου. Επίσης δεν σχηματίστηκε πρόβλεψη για πιθανή αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία και για πιθανή απομείωσης της αξίας των θυγατρικών στο εξωτερικό.

Διεθνής παρουσία

Σημειώνεται ότι η Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε. (μητρική του Ομίλου Πυραμίς Group), συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως, με δυναμικότητα 1,5 εκατ. τεμαχίων ετησίως, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που καλύπτει το 95% της συνολικής παραγωγής της. Επίσης δραστηριοποιείται στην παραγωγή χρωματιστών νεροχυτών, καθώς και στην εμπορία άλλων ειδών κουζίνας και μπάνιου. Τα προϊόντα της εξάγονται σε πάνω από 60 χώρες ενώ διαθέτει δίκτυο με 8 εμπορικές θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Πολωνία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία και Ρωσία που αποτελούν την Pyramis Group. Σε ισχύ βρίσκεται επίσης εμπορική συμφωνία για την αποκλειστική χρήση του εμπορικού σήματος & διάθεσης των προϊόντων Πυραμίς από την ανεξάρτητη εταιρεία Pyramis UAE για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v