Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Prodea

Επενδύσεις σε κτίρια γραφείων με πιστοποίηση Leed υλοποιεί η ΑΕΕΑΠ. Τα ώριμα projects και η κατανομή των κεφαλαίων προς τις ESG επενδύσεις.

Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Prodea

Πριν την ευρεία υιοθέτηση κριτηρίων ESG, ήδη από το 2012 η Prodea Investments επένδυε σε κτίρια με αυξημένα περιβαλλοντικά κριτήρια, φθάνοντας σήμερα να κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της επενδυτικά ακίνητα με «πράσινη» πιστοποίηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, έως το τέλος του χρόνου, η αποτίμηση των «πράσινων» κτιρίων στο χαρτοφυλάκιό της θα αγγίξει τα 349 εκατ. ευρώ, ενώ δεδομένου του επενδυτικού της πλάνου σε ορίζοντα 12-18 μηνών, η αποτίμηση των κτιρίων υψηλής περιβαλλοντικής πιστοποίησης που θα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της θα αγγίξουν τα 550 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 400 εκατ. ευρώ με έμφαση στα κτίρια γραφείων και τα logistics centers. Πρόσφατα άντλησε 300 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου, για την εξυπηρέτηση του σχεδιασμού της, με το 52% της εν λόγω χρηματοδότησης να κατευθύνεται σε επενδύσεις με διεθνή πιστοποίηση, με βάση τα κριτήρια ESG.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία ολοκληρώνει την ανέγερση κτιρίου γραφείων 7.500 τ.μ. στο Μαρούσι, το οποίο είναι ήδη μισθωμένο (στην Google και την Elpedison). Επίσης στο Μαρούσι, απέναντι από το The Mall, βρίσκεται υπό κατασκευή (σε συνεργασία με την Dimand) το νέο «πράσινο» κτίριο όπου θα στεγαστεί η Kaizen Gaming.

Από κοινού με την Dimand, η Prodea συνεργάζεται για το ακίνητο «Importex» στη Λεωφόρο Συγγρού, το οποίο περιλαμβάνει δύο κτίρια υψηλών προδιαγραφών με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα, εκ των οποίων το ένα έχει ήδη προπωληθεί στην Generalli και το δεύτερο βρίσκεται στη διαδικασία των μισθώσεων. Επίσης στη Λεωφόρο Συγγρού, πλησίον του σταθμού Μετρό, Συγγρού-ΦΙΞ, ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του κτιρίου Wave, το οποίο επίσης θα αποτελέσει γραφειακό συγκρότημα.

Πριν την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, έως το τέλος του 2021, αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση το πρώτο πράσινο πιστοποιημένο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, το οποίο φέρει την επωνυμία Moxy.

Επιπλέον, η Prodea και πάλι σε συνεργασία με την Dimand προωθεί επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία του σύγχρονου κτιρίου γραφείων The Hub, ενώ ταυτόχρονα «τρέχει» την επένδυση ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά, του εμβληματικού κτιρίου που εκτός από γραφειακούς χώρους θα συμπεριλάβει και εμπορικές χρήσεις.

Πέννυ Κούτρα [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v