Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμές και πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς των Χριστουγέννων

Η αύξηση των κρουσμάτων και η νέα μετάλλαξη Ομικρον έχουν οδηγήσει σε ανάσχεση του ρυθμού των προκρατήσεων για τη φετινή εορταστική περίοδο. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα σε επτά δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς. Η ζήτηση για Airbnb.

Τιμές και πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς των Χριστουγέννων

«Φρένο» στον ανοδικό ρυθμό των προκρατήσεων ενόψει των εορτών βάζουν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και η παραλλαγή Ομικρον, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να παρατηρούν προβληματισμένοι την αναστροφή του μέχρι πρότινος θετικού κλίματος, καταγράφοντας τις πρώτες ακυρώσεις.

Αν και τα lockdown των δύο τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τους περιορισμούς ενίσχυσαν τις… τάσεις φυγής των Ελλήνων ταξιδιωτών, οι οποίοι από νωρίς προχώρησαν σε κρατήσεις για την περίοδο των εορτών, το τέταρτο κύμα της πανδημίας της νόσου Covid-19 και η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης έχουν ανατρέψει εν μέρει το σκηνικό που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες, προκαλώντας ανάσχεση των προκρατήσεων, οι οποίες άγγιζαν ακόμη και το 100% σε δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της χώρας.

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραμένει «ζεστό», ωστόσο πλέον η ζήτηση δύσκολα αποτυπώνεται σε κρατήσεις, αφού η πλειονότητα των ταξιδιωτών τηρεί στάση αναμονής, παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας, η οποία και θα καθορίσει τελικά τα σχέδιά τους. 

Το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, πάντως, η τουριστική κίνηση διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, τάση η οποία συνεχίστηκε μέχρι και το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, με την πληρότητα τα Σαββατοκύριακα να υπερβαίνει σε αρκετούς δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς το 70%, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι που παράλληλα καλούνται να διαχειριστούν και το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα καταλύματα τύπου Airbnb τα οποία φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος έναντι των «παραδοσιακών» καταλυμάτων, καθώς οι ταξιδιώτες, εξαιτίας της πανδημίας, αναζητούν μεγαλύτερη αυτονομία και ιδιωτικότητα.

Καλάβρυτα

Γύρω στο 60%-65% διαμορφώνεται για την ώρα η πληρότητα βάσει των προκρατήσεων στα καταλύματα των Καλαβρύτων ενόψει των Χριστουγέννων, με τους επιχειρηματίες να καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες μια στασιμότητα εξαιτίας της πορείας της πανδημίας και του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων. «Υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχει “πέσει” ο ρυθμός των προκρατήσεων και έχουν σημειωθεί λίγες ακυρώσεις για την ώρα», τονίζει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς. Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο στα ξενοδοχεία ξεκινούν από 90 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ.

Πάντως, όπως εξηγούν οι επιχειρηματίες, το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για εξορμήσεις το προηγούμενο τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, με την πληρότητα, ειδικά το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου να ξεπερνά το 90%-95%.

Αμύνταιο - Αγιος Αθανάσιος

Η ισχυρή ζήτηση που αποτυπώθηκε σε προκρατήσεις ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου για την περίοδο των εορτών έχει υποχωρήσει για την ώρα στο Αμύνταιο, το Νυμφαίο και τον Αγιο Αθανάσιο, τρεις δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι καταγράφουν ήδη αρκετές ακυρώσεις, με τις προκρατήσεις από το 100% να έχουν υποχωρήσει στο 50%, τηρούν στάση αναμονής μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, όταν και εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την περίοδο των εορτών.

«Από την προηγούμενη Τετάρτη σημειώνουμε ακυρώσεις, έχει αναστραφεί το κλίμα», λέει ο Μιχάλης Παρλάνης, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων. Οι τιμές στα ξενοδοχεία της περιοχής κυμαίνονται μεταξύ 50 ευρώ – 150 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο.

Πήλιο

Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ποντάρουν οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία για να δουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν την περίοδο των εορτών, καθώς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αρκετοί ταξιδιώτες αναβάλουν τον προγραμματισμό τους για τις επόμενες ημέρες. Οι προκρατήσεις για τα Χριστούγεννα διαμορφώνονται στο 70%, ενώ για την Πρωτοχρονιά το αντίστοιχο ποσοστό κινείται γύρω στο 40%, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 80-120 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο.

Μάλιστα, αρκετοί επιχειρηματίες προχωρούν σε προσφορές ως δέλεαρ για τους δυνάμει ταξιδιώτες, αρκετοί εκ των οποίων επιθυμούν να κάνουν χρήση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», το οποίο διαρκεί μέχρι τέλος του έτους.

«Υπάρχουν κρατήσεις για τις γιορτές, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακυρώσεις, ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει στην παρούσα φάση», επισημαίνει ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Καρπενήσι

Υποτονική είναι η ζήτηση για την περίοδο των εορτών στο Καρπενήσι, με ελάχιστες προκρατήσεις να είναι επιβεβαιωμένες με προκαταβολές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και τους ταξιδιώτες να κάνουν κατά κύριο λόγο έρευνα αγοράς. Αρκετοί είναι, την ίδια στιγμή, εκείνοι οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν τα κουπόνια που έχουν στο πλαίσιο του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», ενώ οι τιμές, σύμφωνα με την πρόεδρο της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Σοφία Φλέγκα, κινούνται από 60-70 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ένα δίκλινο δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων.

Σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα διαμορφώθηκε η κίνηση και τα Σαββατοκύριακα των δύο προηγούμενων μηνών, καθώς η πληρότητα δεν υπερέβη το 60%. Βέβαια, από το β’ 15νθήμερο του Νοεμβρίου η κίνηση διαμορφώνεται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και οι ξενοδόχοι καταγράφουν ακυρώσεις για τα πρώτα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου.

Ιωάννινα

Σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 2019, δηλαδή γύρω στο 80%, διαμορφώνονται οι προκρατήσεις για την περίοδο των εορτών στα καταλύματα των Ιωαννίνων και των χωριών που βρίσκονται γύρω από την πόλη, με τους επιχειρηματίες να εκτιμούν ότι η ζήτηση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, αφού οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από άλλες χώρες, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και την «απόκρουση» της μετάλλαξης Ομικρον, ενδεχομένως να λειτουργήσουν ανασταλτικά για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και τελικά να τους… στρέψουν σε προορισμούς του εσωτερικού.

Οι τιμές στα καταλύματα της περιοχής διαμορφώνονται από 80 ευρώ και 210 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 4 και 5 αστέρων αντίστοιχα.

«Ενδεχόμενο lockdown θα οδηγήσει σε καταστροφή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακυρώσεις, οι προκρατήσεις είναι ενεργές», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Στάθης Σιούτης.

Αράχωβα

Σε αρκετά υψηλά επίπεδα, δεδομένων των συνθηκών, διαμορφώνεται η ζήτηση τα Σαββατοκύριακα στην Αράχωβα, έναν εκ των πιο hot ορεινών προορισμών της χώρας, με την πληρότητα να προσεγγίζει ακόμη και το 100% σε κάποιες περιπτώσεις. Κινητικότητα καταγράφεται και για την περίοδο των εορτών, κυρίως για τα Χριστούγεννα, με τις τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο να ξεκινούν από 70 ευρώ σε ένα ξενοδοχείο 2 αστέρων.

«Λόγω του ενεργειακού κόστους, των υγειονομικών πρωτοκόλλων βάσει των οποίων λειτουργούμε πλέον και των αυξημένων τιμών των προϊόντων από τους προμηθευτές μας, τα λειτουργικά μας έξοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά», λέει η Καλούσα Ναυπακτίτη, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων.

Τρίκαλα - Μετέωρα - Περτούλι

Υψηλή είναι η ζήτηση που καταγράφεται για την περίοδο των εορτών στα Τρίκαλα, το Περτούλι, την Ελάτη και τα Μετέωρα, με τις προκρατήσεις να κινούνται στο 70% και τους επιχειρηματίες να εκτιμούν ότι τα καταλύματά τους θα γεμίσουν τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά. Βέβαια, η απόφαση για τη λειτουργία ή μη του Μύλου των Ξωτικών εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την τελική εικόνα των εορτών. Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων ξεκινούν από 60 ευρώ, ενώ για ένα αντίστοιχο δωμάτιο σε μία μονάδα 4 αστέρων οι τιμές ξεκινούν από 110 ευρώ.

«Η κίνηση για την περίοδο των εορτών θα εξαρτηθεί από τη λειτουργία του Μύλου των Ξωτικών που κάθε χρόνο προσελκύει το ενδιαφέρον των οικογενειών κατά βάση», επισημαίνει ο Γιάννης Κουρουπάς, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τρικάλων. «Ενα από τα βασικά προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την περίοδο είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος», προσθέτει.

Η εικόνα στα Airbnb

Καλύτερη είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στα καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τις προκρατήσεις να καλύπτουν πάνω από το 70% των διαθέσιμων καταλυμάτων σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Αράχωβα, ο Αγιος Αθανάσιος, τα Καλάβρυτα και ο Φενεός. Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί αρκετές ακυρώσεις κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αιχμή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις. Κάποιοι ταξιδιώτες, μάλιστα, δεν προχωρούν στην καταβολή της δεύτερης δόσης γιατί φοβούνται ότι θα μπουν περιοριστικά μέτρα ή θα αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα», επισημαίνει ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ). Η Αράχωβα, το Μέτσοβο, το Καρπενήσι, το Πήλιο και τα Τρίκαλα Κορινθίας έχουν προσελκύσει μέχρι στιγμής την πλειονότητα των ταξιδιωτών που είναι έτοιμοι να εκδράμουν την περίοδο των εορτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v