Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «επόμενη μέρα» και τα ερωτήματα για την Κεραμεία Αλλατίνη

Η πώληση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη και τα κρίσιμα στοιχεία στα τελευταία οικονομικά στοιχεία. Αγνωστο ακόμα το «βιώσιμο» επιχειρηματικό σχέδιο που καταρτίζει η εταιρεία.

Η «επόμενη μέρα» και τα ερωτήματα για την Κεραμεία Αλλατίνη

Λίγες εβδομάδες πριν την εκπνοή του 2021, με ενδιαφέρον περιμένουν να ενημερωθούν οι μέτοχοι μειοψηφίας για το «ολοκληρωμένο και βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο» που θα ήταν έτοιμη να καταρτίσει μέσα στο τρέχον έτος η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει στις αρχές της χρονιάς όταν είχε διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Επί του παρόντος, πάντως, τέτοιο σχέδιο δεν έχει αναρτηθεί στο site της εταιρείας, στο οποίο οι τελευταίες δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις αφορούν το 2017, παρά το ότι η γενική συνέλευση της 27ης Οκτωβρίου 2021 ενέκρινε αυτές του έτους 2020.

To ενδιαφέρον εντείνεται από τη στιγμή που, όπως λέγεται, το μεγάλο ακίνητο που διαθέτει η πρώην εισηγμένη στη Θεσσαλονίκη (έκταση 82 στρεμμάτων στην περιοχή της Νέας Ελβετίας), πουλήθηκε μέσα στο 2021 σε γνωστό ξενοδοχειακό όμιλο έναντι τιμήματος που προσέγγισε ή και υπερέβη ελαφρά τα 10 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το ακίνητο, στα σενάρια πώλησης του οποίου κατά τις προηγούμενες δεκαετίες (πότε προοριζόταν να φιλοξενήσει το καζίνο της Θεσσαλονίκης, πότε να εξαγοραστεί από μεγάλη αλυσίδα super market, κ.λπ.) βασίστηκαν κάμποσα πρόσκαιρα χρηματιστηριακά ράλι που στη συνέχεια «έκαιγαν» όσους έμεναν με τα «χαρτιά στο χέρι».

Αξιοπρόσεκτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι ενώ η ακίνητη περιουσία της Κεραμεία Αλλατίνη (το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας αφορά το προαναφερόμενο ακίνητο) αποτιμάτο έως και τις λογιστικές καταστάσεις του 2017 προς 16,1 εκατ. ευρώ, στον ισολογισμό του 2020 προσγειώθηκε μόλις στα 5,99 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι τιμές στο εγχώριο real estate κινήθηκαν ανοδικά! Και όλα αυτά, όταν κύκλοι της αγοράς αξιολογούν το συγκεκριμένο ακίνητο ως «φιλέτο» και ικανό να πιάσει πολύ υψηλό τίμημα.

Η «επόμενη μέρα»

Με βάση τον ισολογισμό του 2020, τα έσοδα της εταιρείας είναι σχεδόν μηδενικά (16 χιλ. ευρώ), τα ίδια κεφάλαια αρνητικά (-932 χιλ. ευρώ), η ζημία προ φόρων ξεπέρασε ελαφρά το ένα εκατ. ευρώ, το σύνολο των υποχρεώσεων διαμορφώνεται στα 8,8 εκατ. ευρώ (τράπεζες 7,4 εκατ. ευρώ, ταμεία που αποπληρώνονται με βάση το σύστημα των 120 δόσεων, κ.λπ.) ενώ ο ορκωτός ελεγκτής κάνει λόγο για απαιτήσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση και για τις οποίες δεν έχει διενεργηθεί πρόβλεψη.

Από την άλλη πλευρά, στο βαθμό που η πώληση του ακινήτου τελικά ολοκληρώθηκε έναντι τιμήματος που κυμάνθηκε γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, τότε φαίνεται να προκύπτουν κεφαλαιακά κέρδη ικανά να επαναφέρουν τα ίδια κεφάλαια σε θετικό πρόσημο, αλλά και να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις της εταιρείας.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η επένδυση που υλοποιεί η εταιρεία, έχοντας αναλάβει (μέσω αντιπαροχής σε ακίνητο ιδιοκτησίας του βασικού της μετόχου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης) τη δημιουργία συγκροτήματος κτιρίων. Ζητούμενο είναι το πόσο έχει προχωρήσει το συγκεκριμένο project, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και με ποια χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v