Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτίζονται νέα Επαγγελματικά Ταμεία από τράπεζες και ασφαλιστικές

Νέες κινήσεις τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και φορέων του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου στο μέτωπο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Κίνητρα για εργαζόμενους και έμμεσα οφέλη για τους εργοδότες.

Χτίζονται νέα Επαγγελματικά Ταμεία από τράπεζες και ασφαλιστικές

Όλα δείχνουν ότι μέσα στο 2022 θα διευρυνθεί η παρουσία του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου στο μέτωπο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Ήδη, σήμερα διαθέτουν ΤΕΑ-μεταξύ άλλων- η Τράπεζα Πειραιώς (ενοποίησε όλα τα προϋπάρχοντα σχήματα επικουρικής ασφάλισης που υπήρχαν πριν τις απορροφήσεις άλλων τραπεζών), ο όμιλος Interamerican, η Interlife, όπως επίσης η ΕΧΑΕ και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Επίσης, η ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη έχει συμπράξει με το ΤΕΑ του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξασφαλίσει συνέργειες (π.χ. διαχείριση του αμοιβαίου κεφαλαίου ΤΕΑ ΥΠ.ΟΙΚ. Fund of Funds Μικτό) και να εκμεταλλευθεί οικονομίες κλίμακας (π.χ. μείωση λειτουργικού κόστους).

Σύμφωνα επίσης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης Χρήστο Νούνη, «εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να εισαχθούν στον δεύτερο πυλώνα τα ΤΕΑ της Eurobank αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών Eurolife FFH (θυγατρική της Fairfax) και Δύναμις.

Σκοπός των ΤΕΑ είναι η επιπρόσθετη συνταξιοδοτική κάλυψη των εργαζομένων, όχι μόνο από δικές τους εισφορές αλλά επιπλέον μέσα από χρηματικές καταβολές των εργοδοτών τους (με τη μορφή κινήτρων για διατηρησιμότητα των εργαζομένων-στελεχών τους και για αύξηση της παραγωγικότητας) και από ισχυρά φορολογικά κίνητρα (πλήρης φοροαπαλλαγή εισφορών, μηδενική επιβάρυνση στις εφάπαξ παροχές).

Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι λόγω της σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού, τα ανά τον κόσμο συστήματα κοινωνικής ασφάλισης δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν σε βάθος χρόνου ικανοποιητικές συντάξεις, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει ως επιπρόσθετο μειονέκτημα το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της (πάνω από το 200% του ΑΕΠ). Άρα, η ανάγκη ιδιωτικής αποταμίευσης για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης κατά την περίοδο της τρίτης ηλικίας θεωρείται πλέον επιβεβλημένη.

Πέραν αυτών όμως, τα ΤΕΑ αποτελούν δέλεαρ και πηγή νέων εργασιών για όσες εταιρείες εμπλέκονται με τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι ΑΕΠΕΥ και οι ΑΕΔΑΚ.

Ήδη με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στις 30 Ιουνίου του 2021 τα ΤΕΑ διαχειρίζονταν κεφάλαια ύψους 1,75 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί δραστικά κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς ο θεσμός μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά, με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και φορείς να επιδεικνύουν έμπρακτο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, πληροφορούμεθα ότι πέρα από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, άλλος ένας συνδικαλιστικός φορέας και μια θυγατρική εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκονται σε αρχικό διαδικαστικό στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v