Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 11 Μαρτίου η εκδίκαση της υπόθεσης πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Η ΕΤΑΔ ζήτησε από το ΣτΕ η εκδίκαση της υπόθεσης να πραγματοποιηθεί από την ολομέλεια του Συμβουλίου και όχι στο Δ’ τμήμα όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Στις 11 Μαρτίου η εκδίκαση της υπόθεσης πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Για τις 11 Μαρτίου μετατίθεται η εκδίκαση της αίτησης του Δήμου Χαϊδαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για ακύρωση του διαγωνισμού μεταβίβασης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΤΑΔ ζήτησε από το ΣτΕ η εκδίκαση της υπόθεσης να πραγματοποιηθεί από την ολομέλεια του Συμβουλίου και όχι στο Δ’ τμήμα όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν οι δύο διαγωνισμοί για την πώληση του Σκαραμαγκά. Η πρώτη αίτηση ακύρωσης στρεφόταν εναντίον του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ, επισημαίνοντας ότι η πώληση της Προβλήτας 4 του Σκαραμαγκά δεν είναι νόμιμη, επειδή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Επιπλέον, ο Δήμος Χαϊδαρίου έθεσε και ζήτημα παραβίασης της νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς όπως αναφέρεται στην προσφυγή, «παραχωρήθηκε η αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για χρονικό διάστημα έως και 49 χρόνια και δη με δυνατότητα παράτασης, θεσπίζοντας ο νομοθέτης στην ουσία δικαίωμα χρήσης για τον αιγιαλό και την παραλία αντίστοιχο µε το εμπράγματο δικαίωμα επιφανείας των άρθρων 18 επ. του Νόµου 3986/2011».

Παράλληλα, ο Δήμος Χαϊδαρίου κατέθεσε και αίτηση ακύρωσης και εναντίον του Ειδικού Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπογραμμίζοντας ότι στον διαγωνισμό περιλήφθηκαν τμήματα ακινήτων που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, ανήκουν στο Δήμο Χαϊδαρίου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου να μην προχωρήσει η εκτέλεση του διαγωνισμού πώλησης του ακινήτου, μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση σχετικά με την αίτηση ακύρωσης του Δήμου για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμφερόντων του Γ. Προκοπίου είχε επικρατήσει στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, υποβάλλοντας προσφορά ύψους 37,3 εκατ. ευρώ για το εν λόγω ακίνητο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v