Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεσαν οι υπογραφές: Το 49% της Viva στην JP Morgan

Υπογράφηκε αργά χθες το βράδυ δεσμευτική σύμβαση αγοραπωλησίας μεταξύ JP Morgan - μετόχων μειοψηφίας και κατόχων μετατρέψιμων ομολογιών. Σε enterprise value 1,6 με 1,7 δισ. η συναλλαγή. Έπονται οι εγκρίσεις. Παραμένει με 51% ο Χάρης Καρώνης και η ομάδα του.

Επεσαν οι υπογραφές: Το 49% της Viva στην JP Morgan

Υπογράφηκε αργά χθες το βράδυ η δεσμευτική συμφωνία (SPA) για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet καθώς και των μετατρέψιμων ομολογιών στην JP Morgan, η οποία έχει συνάψει shareholders agreement με τον Χάρη Καρώνη και την ομάδα του, που διατηρούν, προσώρας, το 51% της εταιρείας.

Με βάση τη σύμβαση, οι Hedosophia, Diorama και το family office της οικογένειας Λάτση θα μεταβιβάσουν στην JP Morgan το ποσοστό που κατέχουν στη Viva, το οποίο αθροιστικά ξεπερνά οριακά το 47%, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που αποκάλυψε το Euro2day.gr. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η μεταβίβαση από τις Tencent και EBRD των μετατρέψιμων ομολογιών έκδοσης Viva, το οποίο λήγει το 2023 και φέρει ετήσιο επιτόκιο 4,3%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναλλαγή θα διενεργηθεί, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις σε enterprise value 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ. Ο Χάρης Καρώνης και η ομάδα του θα διατηρήσουν προς το παρόν το 51% της Viva.

Είναι βέβαιο ότι η JP Morgan έχει υπογράψει shareholders agreement με την πλευρά Χ. Καρώνη και συνεργατών του, πριν προχωρήσει στο SPA με μετόχους μειοψηφίας και κατόχους μετατρέψιμων ομολογιών.

Αυτό πιθανώς εξηγεί και το μεγάλος εύρος σε επίπεδο enterprise value που κυκλοφόρησε στην αγορά για το deal (σ.σ. από 1,6 ως 2 δισ. ευρώ).

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που κάνουμε μια στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet για να υποστηρίξουμε το όραμά τους να αναπτυχθούν προσφέροντας καινοτομία στις πληρωμές, με στόχο τις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)», δήλωσε ο επικεφαλής της JP Morgan Payments, κ. Τάκης Γεωργακόπουλος. «Το τοπίο στις πληρωμές είναι κατακερματισμένο στην Ευρώπη αλλά είναι μεγάλο σε όρους ευκαιρίας, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια εμπόρους έτοιμους να εφαρμόσουν επεκτάσιμες λύσεις πληρωμών. Αυτός είναι ένας τομέας που θα επικεντρωθεί για πρόσθετη ανάπτυξη η JP Morgan Payments στο μέλλον».

«Η αποστολή της Viva Wallet είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν και πληρώνονται οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη με τεχνολογία αιχμής, πρωτοφανή ευελιξία και εκ βαθέων γνώση του ευρωπαϊκού τοπίου πληρωμών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Viva Wallet κ. Χάρης Καρώνης. «Η στρατηγική επένδυση της J.P. Morgan θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το όραμά μας για παροχή υπηρεσιών πληρωμών και συναλλαγών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη».

«Η στρατηγική επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallet σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη μας στην τεχνολογία και την ομάδα της εταιρίας, που ήδη προσφέρει μια ολιστική πολυκαναλική υπηρεσία σε εμπορικές εταιρίες σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Payments & Commerce Solutions της JP Morgan κ. Max Neukirchen

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Jefferies, που ενήργησε ως σύμβουλος της Viva, η δραστηριότητα της JP Morgan Payments επικεντρώνεται στην πολυκαναλική ανάπτυξη υπηρεσιών στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet λειτουργεί συμπληρωματικά στο στόχο της να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία πληρωμών. Η εταιρία αποκάλυψε πρόσφατα το νέο όνομα του κλάδου πληρωμών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, Chase Payment Solutions, και η στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet θα δημιουργήσει τη βάση για την ανάπτυξη διεθνών προϊόντων και υπηρεσιών σε ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι στο ντιλ ενεπλάκη από την πλευρά της Jefferies και ένας Ελληνας, ο Βαγγέλης Κολλίντσας, Managing Director στο Technology Investment Banking.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v