Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφυγε o Παντελής Παντελιάδης, της παλιάς γενιάς των «μπακάληδων»

Από τους τελευταίους της παλιάς γενιάς των «μπακάληδων», ο Παντελής Παντελιάδης ήταν μεταξύ αυτών που έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία στην Ελλάδα του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων.

Εφυγε o Παντελής Παντελιάδης, της παλιάς γενιάς των «μπακάληδων»

Φτωχότερο είναι από χθες το ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων. Ο πατριάρχης της οικογενειακής επιχείρησης METRO, που αναπτύσσει το ομώνυμο δίκτυο cash & carry, το δίκτυο σούπερ μάρκετ My Market και ιδρυτής της εμπορικής και βιομηχανικής εταιρείας τυροκομικών ΟΠΤΙΜΑ, Παντελής Παντελιάδης, έφυγε χθες Πέμπτη από τη ζωή.

Από τους τελευταίους της παλιάς γενιάς των «μπακάληδων», ο Παντελής Παντελιάδης ήταν μεταξύ αυτών που έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία στην Ελλάδα του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων.

Παιδί μίας φτωχής και πολύτεκνης οικογένειας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1954 και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Βιέννη και στο Αμβούργο μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Ουρανία.

Με τη σύζυγό του Ουρανία δημιούργησαν μαζί το 1974 την ΟΠΤΙΜΑ και το 1976 τη METRO, εισάγοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά τον θεσμό των Cash & Carry στην Ελλάδα αλλά και αρκετά γνωστά σήμερα προϊόντα, όπως το Adoro και το Kerrygold, τα οποία τότε ήταν άγνωστα στους Έλληνες καταναλωτές.

Το πρώτο κατάστημα Cash & Carry ιδρύθηκε το 1976 στην Πέτρου Ράλλη, το 1977 τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μεταφέρθηκαν στη Λεωφόρο Συγγρού και την ίδια χρονιά εγκαινιάζεται το πρώτο super market METRO στον Κορυδαλλό. Εκτός Αθηνών, η METRO βγαίνει το 1990, το 1994 έγινε νέα επέκταση των κεντρικών της γραφείων, ενώ το προσωπικό της ξεπέρασε τα 1.000 άτομα. Τo 2004, τα καταστήματα λιανικής της εταιρείας (super markets) μετονομάστηκαν σε My market και διαχωρίστηκαν και τυπικά από τα Cash & Carry, ενώ το 2008 εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο κέντρο διανομών Οινοφύτων. Μία επένδυση συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τη δραστηριοποίησή του στον χώρο της λιανικής και χονδρικής τροφίμων, ο Παντελής Παντελιάδης ήταν από τους μακροβιότερους προέδρους του Συνδέσμου του κλάδου. Ανέλαβε την προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) το 1999 και παραιτήθηκε το 2005.

Ήταν την εποχή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατηγόρησε τον Σύνδεσμο και μεμονωμένες επιχειρήσεις μέλη του για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, μη τήρηση των κανόνων περί ανταγωνισμού και για τον «μυστικό δείπνο» σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου μεταξύ σουπερμακετάδων, προμηθευτών και παραγωγών.

Εκτός όμως από τον χώρο του λιανεμπορίου, σημαντική ήταν η δραστηριοποίησή του και στον παραγωγικό τομέα. Με όχημα την εμπορική εταιρεία ΟΠΤΙΜΑ, ο Παντελής Παντελιάδης το 1997 αποφασίζει να επεκταθεί και παραγωγικά στον τυροκομικό κλάδο. Εκείνη την εποχή εξαγοράζει από τους Σπύρο Καπράλο, Σωκράτη Κόκκαλη, Τρ. Κουταλίδη, κ.ά. τη βιομηχανία Ήπειρος, που σήμερα είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στον κλάδο.

Τα τελευταία χρόνια, τα ηνία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας έχουν αναλάβει οι γιοι του, Αριστοτέλης Παντελιάδης (METRO) και Στέφανος Παντελιάδης (ΟΠΤΙΜΑ).

Η εξόδιος ακολουθία του Παντελή Παντελιάδη θα πραγματοποιηθεί σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί όποιος επιθυμεί, να συνεισφέρει στη μνήμη του στο έργο ανασχεδιασμού της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού Χαλκιδικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v