Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει επιδόσεις η Γ.Ε. Δημητρίου

Θέμα χρόνου εκτιμάται ότι είναι η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη διάσωση της εταιρείας από τον όμιλο Quest. Τι είπε η διοίκηση της εταιρείας στη χθεσινή γενική συνέλευση.

Ανεβάζει επιδόσεις η Γ.Ε. Δημητρίου

Τη δικαστική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διάσωση και την ανάπτυξη της εταιρείας μέσα από το πέρασμά της στον όμιλο Quest αναμένουν στη Γ.Ε. Δημητρίου.

Ειδικότερα, εννέα μήνες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, θέμα χρόνου εκτιμάται ότι είναι η έκδοση της απόφασης, η θετική έκβαση της οποίας θα σημάνει μεταξύ άλλων:

  • Την επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης σε θετικό πρόσημο, πράγμα που θα γίνει τόσο μέσα από την απομείωση υποχρεώσεων όσο και από τα χρήματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που θα ακολουθήσει. Στη συγκεκριμένη ΑΜΚ θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι παλαιοί μέτοχοι (ο Γιώργος Δημητρίου δεν θα το πράξει), ωστόσο αν το σύνολο της έκδοσης καλυφθεί από τον στρατηγικό επενδυτή που είναι η Quest Holdings, τότε ο όμιλος θα αποκτήσει γύρω στο 95% της εταιρείας.
  • Την επαρκή χρηματοδότηση της Γ.Ε. Δημητρίου, καθώς η Quest έχει συμφωνήσει να προσφέρει επιπλέον ρευστότητα ύψους 15-20 εκατ. ευρώ.
  • Τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας λόγω των ανοδικών προοπτικών που διαφαίνονται στη ζήτηση των προϊόντων κλιματισμού, αλλά και μιας ενδεχόμενης ενδυνάμωσης των πωλήσεων της Γ.Ε. Δημητρίου στα υπόλοιπα brands που κατέχει η εταιρεία (λευκές και θερμαντικές συσκευές).

Ήδη όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η Γ.Ε. Δημητρίου κατάφερε να ανεβάσει το ύψος των πωλήσεών της από τα 19 εκατ. του 2019 στα 22 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 32 εκατ. ευρώ πέρυσι (ένα ποσοστό της περυσινής αύξησης οφείλεται σε ανοδικούς όγκους πωλήσεων και το υπόλοιπο στη διαφοροποίηση των τιμών). Μάλιστα, οι περυσινές πωλήσεις θα μπορούσαν να είναι αρκετά υψηλότερες, αν δεν προέκυπταν στον κλάδο σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στις παραλαβές προϊόντων.

Επιπλέον, το φετινό πρώτο δίμηνο έχει ξεκινήσει ανοδικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ο κλάδος των κλιματιστικών αναμένει σημαντικά οφέλη από το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα δίνει κίνητρα για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών (θα ωφεληθούν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και το περιβάλλον μέσα από την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας).

Με βάση το σχεδιασμό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιώργος Δημητρίου θα παραμείνει ένα χρονικό διάστημα στην εταιρεία χωρίς εκτελεστικό ρόλο, προκειμένου η μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς να γίνει με ομαλό τρόπο.

«Σε μια προηγούμενη δεκαετία βαθιάς κρίσης όπου πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, δική μου προτεραιότητά μου ήταν να σώσω την εταιρεία και να την παραδώσω όπως ένας δρομέας δίνει τη σκυτάλη στον επόμενο» ανέφερε ο κ. Δημητρίου, συμπληρώνοντας πως τα κλιματιστικά της Toyotomi κατάφεραν να διατηρηθούν στην πρώτη θέση στην ελληνική αγορά (μερίδιο 22%), παρά τη δυσμενή θέση στην οποία βρέθηκε η εταιρεία.

Σημείωσε επίσης, ότι οι μέτοχοι της εισηγμένης βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη θέση από αυτή του 2019, καθώς -στον βαθμό που θα υπάρξει θετική δικαστική απόφαση- παρά τη διάχυση του ποσοστού τους σε περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, θα κατέχουν μερίδιο σε μια εταιρεία που θα έχει αξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v