Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χονδρικό εμπόριο: Άλμα 10,5% στον τζίρο τον Ιούνιο, ο ρόλος των ανατιμήσεων

Ανοδικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο το β’ τρίμηνο του 2026, με τον Ιούνιο να καταγράφει αύξηση 10,5%. Ωστόσο, η άνοδος του τζίρου δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση του όγκου, αναδεικνύοντας την επίδραση των τιμών.

Χονδρικό εμπόριο: Άλμα 10,5% στον τζίρο τον Ιούνιο, ο ρόλος των ανατιμήσεων

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, με τον Ιούνιο να ξεχωρίζει για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 8,7% τον Απρίλιο, 5,1% τον Μάιο και 10,5% τον Ιούνιο.

Η εικόνα είναι αισθητά διαφορετική στον δείκτη όγκου, ο οποίος αποτυπώνει την εξέλιξη της πραγματικής δραστηριότητας χωρίς την επίδραση των τιμών. Τον Απρίλιο ο όγκος μειώθηκε κατά 8,3% σε ετήσια βάση, τον Μάιο υποχώρησε ακόμη περισσότερο, κατά 9,6%, ενώ μόνο τον Ιούνιο επέστρεψε σε θετικό έδαφος, με άνοδο 1,6%.

Τον Ιούνιο ο μη διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών διαμορφώθηκε στις 131,7 μονάδες, από 119,3 μονάδες τον Ιούνιο του 2025, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 10,5%. Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 8,7% σε σχέση με τον Μάιο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του δείκτη στους πρώτους έξι μήνες του 2026, πάνω και από τις 123,7 μονάδες του Απριλίου και τις 122,2 μονάδες του Μαρτίου.

Στον αντίποδα, ο δείκτης όγκου τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 106,3 μονάδες, αυξημένος κατά 13,7% σε μηνιαία βάση και μόλις 1,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025.

 

* Δείτε αναλυτικά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο