Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη

Διεκδικητές το mega consortium Bain-Fortress-DK και συνεργάτες και το σχήμα Intrum-Cerberus. Το ύψος των προσφορών, σε συνδυασμό με το αν επιτυγχάνονται συνθήκες επαρκούς ανταγωνισμού, θα κρίνει τη συνέχεια του διαγωνισμού.

Δύο μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη

Δύο μη δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν, χθες, για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών, που έχει βγάλει προς πώληση η PQH, με την κωδική ονομασία «Αριάδνη».

Όπως αναμενόταν, η μια προσφορά προέρχεται από το mega consortium που απαρτίζουν οι Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal. Δεν έχει γίνει γνωστό αν στο σχήμα συμμετέχουν καναδικό fund καθώς και η Deva Capital της Banco Santander, που φέρεται να είχαν συμφωνήσει με την DK για την από κοινού διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου.

Η δεύτερη προσφορά προέρχεται από το σχήμα Intrum-Cerberus. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει και τρίτη προσφορά. Η Lone Star φέρεται να μην έχει κατέλθει, όπως και η Apollo, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές οι κινήσεις της PIMCO.

Το project αφορά στην πώληση συνολικής απαίτησης σχεδόν 14 δισ. ευρώ, που απορρέει από χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών.

Πρόκειται για απαιτήσεις από επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα θα πρέπει να κινείται εντός του εύρους της δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, που έχει βγάλει η EY και ενέκρινε η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων (ΕΠ.ΕΙΔ.ΕΚΚΑ) της ΤτΕ. Η τελευταία φέρεται να έχει διαμηνύσει στους ενδιαφερόμενους ότι αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα αποτροπής μεγάλων συμπράξεων.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις της PQH, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η αγορά εκτιμά ότι θα συνεκτιμηθεί, για το αν εισέλθει η διαγωνιστική διαδικασία στη δεύτερη φάση της, ο αριθμός και το ύψος των μη δεσμευτικών προσφορών, το αν πληρούνται κριτήρια επαρκούς ανταγωνισμού και επιμέρους όροι, όπως η χρηματοδότηση του τιμήματος.

Οι αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v