Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mega consortium για τα 5,2 δισ. ευρώ της PQH με Bain-Fortress, DK και συνεργάτες

Συμπράττουν Bain-Fortress με DK και συνεργάτες για να διεκδικήσουν το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη της PQH. Μειώνεται ο ανταγωνισμός. Ο κίνδυνος να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, αν κατατεθεί μια μη δεσμευτική προσφορά.

Mega consortium για τα 5,2 δισ. ευρώ της PQH με Bain-Fortress, DK και συνεργάτες

Την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν από κοινού το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» της PQH, με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, γνωστοποίησαν τα private equity funds Bain, Fortress και Davidson Kempner (DK), επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Πρόκειται για mega consortium, καθώς υπό το ίδιο σχήμα συμπράττουν Bain, Fortress, doValue από τη μια και DK-Cepal από την άλλη. Δεν έχει γίνει γνωστό αν στο σχήμα συμμετέχουν καναδικό fund, καθώς και βραχίονας ισπανικής τράπεζας, οι οποίοι φέρεται να είχαν συμφωνήσει με την DK για την από κοινού διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου.

Ως πρόσφατα, τα δύο σχήματα (Bain-Fortress-doVaue και DK-Cepal- Καναδοί και Ισπανοί) δούλευαν διακριτά για τον διαγωνισμό, έχοντας αναθέσει σε ξεχωριστές ομάδες της ίδιας συμβουλευτικής εταιρείας την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου.

Η σύμπραξή τους αποδίδεται στην περίμετρο της «Αριάδνη» (δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ), τη δυσκολία διαχείρισης του χαρτοφυλακίου και κυρίως στο ύψος του τιμήματος, που θα κινηθεί άνω των 730 εκατ. ευρώ.

Η σύμπραξη μειώνει τον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, είναι ορατός ο κίνδυνος να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, εφόσον διαπιστωθεί, μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, μειωμένος ανταγωνισμός. Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο, εφόσον δεν υπάρξει άλλη ανταγωνιστική προσφορά, πέραν αυτής που θα κατατεθεί από το mega consortium.

Στη περίπτωση μιας μη δεσμευτικής προσφοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος θα κληθεί να λάβει αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v