Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: Οι άμυνες μέσα στην αβεβαιότητα

Με όπλα την ισχυρή ρευστότητα, τα αποθέματα βάμβακος χαμηλού κόστους και τη νέα επένδυση που αναμένεται να λειτουργήσει το Μάιο, η εισηγμένη καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις και αβεβαιότητες που απειλούν τον κλάδο της.

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: Οι άμυνες μέσα στην αβεβαιότητα

Με ισχυρές άμυνες η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις επιπτώσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αλλά και τις όποιες παρενέργειες προκύψουν στην ευρωπαϊκή αγορά από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Το 2021 έκλεισε πολύ ικανοποιητικά για την εισηγμένη εταιρεία, καθώς:

  • Ο κύκλος εργασιών του κλωστηρίου όχι μόνο ξεπέρασε κατά πολύ την επίδοση της προηγούμενης χρονιάς, αλλά προσέγγισε το ύψος των πωλήσεων που είχε σημειωθεί το 2019, πριν δηλαδή από την εκδήλωση της πανδημίας.
  • Σημειώθηκε ικανοποιητικό ύψος κερδοφορίας (συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση και οι δύο θυγατρικές εταιρείες) παρά το γεγονός ότι η μονάδα της Ναυπάκτου διέκοψε για τρεις μήνες τη λειτουργία της προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, τη μείωση του κόστους και την παραγωγή ποιοτικότερων νημάτων. Ήδη, από την αρχή του έτους έχει επαναλειτουργήσει η προϋπάρχουσα μονάδα και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία η προεργασία, έτσι ώστε ο νέος μηχανολογικός εξοπλισμός να τεθεί σε λειτουργία από τον προσεχή Μάιο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το 2022 αναμένεται μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων για την κλωστοϋφαντουργία, καθώς στο ήδη φλέγον πρόβλημα που προέκυψε από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους (αντιστοιχεί πλέον σε πάνω από το 20% των συνολικών δαπανών ενός κλωστηρίου), οι εταιρείες του κλάδου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες παρενέργειες προκύψουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ήδη, οι μεγάλες αυξήσεις κόστους που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πελάτες των ελληνικών εξαγωγικών νηματουργιών δρουν ανασχετικά σε σενάρια νέας ανόδου των τιμών των νημάτων, την ώρα που το ενεργειακό κόστος είναι σήμερα πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο περυσινό και είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί στο ορατό μέλλον.

Κόντρα σ’ αυτό το αντίξοο περιβάλλον, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου που διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, συνέχισε να αντιμετωπίζει ικανοποιητικά επίπεδα ζήτησης κατά τους δύο πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, ενώ παράλληλα μέσω του θυγατρικού της εκκοκκιστηρίου έχει προμηθευτεί σημαντικού ύψους αποθέματα βάμβακος σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες.

Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο είναι το κατά πόσο θα επηρεαστεί η αγορά από τις παρενέργειες που θα προκύψουν από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με κάποια σενάρια, οι Τούρκοι δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν και φέτος ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγής τους που χρόνια τώρα διοχετεύεται στη ρωσική αγορά, οπότε θα κατευθύνουν τις υπερβάλλουσες ποσότητες των προϊόντων τους προς την Ευρώπη (έχοντας υπέρ τους και την ιδιαίτερα υποτιμημένη λίρα) με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τις τιμές των νημάτων. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος, να περιοριστεί η ζήτηση από την Ευρώπη ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Όλα αυτά ωστόσο αποτελούν μέχρι σήμερα σενάρια, που είναι αμφίβολο αν θα επιβεβαιωθούν στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από το δεύτερο φετινό εξάμηνο η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου -ενισχυμένη από την υλοποιούμενη επένδυση στη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας- θα διαθέτει υψηλότερη παραγωγική δυναμικότητα, ποιοτικότερα νήματα και χαμηλότερο κόστος παραγωγής, παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v