Σοβαρή κρίση στους κόλπους του ΕΛΟΜΑΣ

Στο Sofitel η έκτακτη γενική συνέλευση του ΕΛΟΜΑΣ. Θέμα ο εξοστρακισμός μέλους του. Οι διαφορετικές ταχύτητες παροχών και η «βροχή» εξωδίκων.

Σοβαρή κρίση στους κόλπους του ΕΛΟΜΑΣ

Σε 24 ώρες από τώρα, στο ξενοδοχείο Sofitel που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας, έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση του ΕΛΟΜΑΣ (Ελληνικός Όμιλος Αγορών ΕΠΕ).

Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης που πραγματοποιείται την Παρασκευή είναι ο αποκλεισμός μέλους για σπουδαίο λόγο, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της συνέλευσης. Για να συμβεί αυτό, με βάση τα όσα προβλέπονται στο καταστατικό του Ομίλου Αγορών, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ 2/3 των μελών του. Ποσοστό που δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ακόμη, αν η συγκεκριμένη πρόταση θα το εξασφαλίσει.

Σύμφωνα με τη διαχειριστική επιτροπή του ΕΛΟΜΑΣ, το συγκεκριμένο μέλος για το οποίο ζητείται η αποπομπή του από τους κόλπους του ομίλου αγορών, όπως υποστηρίζεται σε επιστολή που έχει σταλεί στα μέλη του ομίλου, προκαλεί προβλήματα και έριδες, επηρεάζει και άλλα μέλη και θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ΕΛΟΜΑΣ.

Ο ΕΛΟΜΑΣ ιδρύθηκε το 1994, σε μια προσπάθεια των μικρών ελληνικών αλυσίδων να δημιουργήσουν ανάχωμα στην έλευση των ξένων παικτών. Σήμερα, κάτω από την ομπρέλα του βρίσκονται 28 μέλη - ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι κατά βάση μικρές -συγκρινόμενες με τις μεγάλες πανελλαδικής εμβέλειας αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας-, αλλά με ισχυρά ερείσματα στις τοπικές αγορές που δραστηριοποιούνται.

Όμως τα τελευταία χρόνια ο ΕΛΟΜΑΣ έχει χάσει από τις τάξεις του πρωτοκλασάτα μέλη του, με πιο πρόσφατες αποχωρήσεις αυτές των αλυσίδων Bazaar και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Η αποχώρηση αυτών των δύο αλυσίδων κινητοποίησε τη διοίκηση του ΕΛΟΜΑΣ να βρει νέα και να διευρύνει τη βάση του. Έντεκα εξ αυτών των νέων μελών εντάχθηκαν στις τάξεις του πριν από κάποιους μήνες.

Αυτή η εισδοχή «νέου αίματος» ανέτρεψε τις ισορροπίες που ήταν, όπως λένε στελέχη της αγοράς και προμηθευτές, εύθραυστες. Κατάσταση που επιβεβαιώνεται και από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, μέσω εξωδίκων, με ένα εξ αυτών των μελών για το οποίο ζητείται ο εξοστρακισμός του τους τελευταίους μήνες.
Της αυριανής συνέλευσης είχε προηγηθεί την 1η Φεβρουαρίου έκτακτη γενική συνέλευση που είχαν ζητήσει αυτά τα 11 νέα μέλη, με αίτημα την ανάκληση της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΕΛΟΜΑΣ. Τελικά η πλευρά των 11 απέσυρε το συγκεκριμένο θέμα, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας. Από την πλευρά του ο ΕΛΟΜΑΣ υποστηρίζει πως το θέμα απορρίφθηκε ομόφωνα από την έκτακτη γενική συνέλευση.

Όμως η τελευταία αναταραχή στους κόλπους του ΕΛΟΜΑΣ κρύβει, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς και στελέχη προμηθευτριών εταιρειών, την αδυναμία του ομίλου να αποκτήσει εκείνο τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει. Δηλαδή πέρα από τις παροχές που παίρνει από τους προμηθευτές του -οι οποίες, όπως επιβεβαιώνεται και σε επιστολή του ΕΛΟΜΑΣ προς τα μέλη του, είναι πολλών ταχυτήτων, μεγαλύτερες για κάποιες αλυσίδες μέλη του και χαμηλότερες για κάποιες άλλες-, θα έπρεπε να προσφέρει και συγκεκριμένες υπηρεσίες. Να έχει κεντρικές αποθήκες, να κάνει κοινές αγορές category, να έχει στρατηγική ανά διαφορετικό τύπο καταστήματος και ενιαία εσωτερική λειτουργία.

«Αντ’ αυτού, το μοντέλο που κυριαρχεί από ιδρύσεως του ομίλου αγορών είναι ότι όλοι οι μεγάλοι που πέρασαν από τους κόλπους του ήθελαν να είναι αφεντικά, να παίζουν το δικό τους παιχνίδι και να καρπώνονται προς όφελος των αλυσίδων τους μεγαλύτερες παροχές από τους προμηθευτές», λένε στελέχη της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v