Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοιτά για εξαγορές η CPI, ανοιχτό σενάριο για ΑΜΚ και ομόλογο

Κύκλο εργασιών κοντά στα 17,5 εκατ. ευρώ αναμένει για φέτος η εισηγμένη. Οι αβεβαιότητες για την εφοδιαστική αλυσίδα και το σενάριο για αύξηση κεφαλαίου και έκδοση ομολόγου.

Κοιτά για εξαγορές η CPI, ανοιχτό σενάριο για ΑΜΚ και ομόλογο

Με άνοδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας εξελίσσεται η πορεία της CPI κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση που λήγει τον προσεχή Ιούνιο. Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2021) η εισηγμένη αύξησε κατά τι τα έσοδά της, παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρήσης είχε επηρεαστεί θετικά από έκτακτους παράγοντες.

Η καλή οικονομική πορεία συνεχίστηκε και κατά το πρώτο δίμηνο του 2022, με τη διοίκηση της εισηγμένης να προσδοκά για την τρέχουσα χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου κύκλο εργασιών κοντά στα 17,5 εκατ. ευρώ (γύρω στο +6%-7%), με περιθώριο EBITDA κοντά στο 5,5% (κατά τη χρήση 2020-2021 η εταιρεία είχε σημειώσει καθαρά κέρδη ύψους 105 χιλ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της εταιρείας και της εγχώριας αγοράς γενικότερα. Μεταξύ αυτών τίθεται το θέμα της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα, με την εταιρεία ωστόσο να έχει ανταποκριθεί θετικά μέχρι τώρα στη συγκεκριμένη πρόκληση, καθώς είχε προλάβει έγκαιρα να αυξήσει τα αποθέματά της.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι οι επιπτώσεις που θα επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Αριστείδη Παπαθάνο, υπάρχουν πιέσεις από τους ξένους προμηθευτές για σημαντικές αυξήσεις (της τάξεως του 10%-15%), οι οποίες αν τελικά γίνουν πράξη και μετακυλιστούν στις τιμές, ενδεχομένως να επηρεάσουν πτωτικά τη ζήτηση.

Σύμφωνα πάντως με τον CEO της εισηγμένης, η CPI προετοιμάζεται συστηματικά κατά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, εστιάζοντας σε ζητήματα οργάνωσης, στελέχωσης, εκπαίδευσης, ψηφιοποίησης στον τρόπο λειτουργία της και γενικότερα αύξησης της παραγωγικότητας στον τρόπο λειτουργίας της. Έτσι, για την επόμενη τριετία, η εισηγμένη έχει θέσει ως στόχους:

  • Την οργανική της ανάπτυξη με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 7% έως 10% στον κύκλο εργασιών της.
  • Την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών της επιδόσεων μέσα από εξαγορές ή και απορροφήσεις άλλων εταιρειών (ενίσχυση πωλήσεων, δυνατότητες cross selling και λοιπές συνέργειες). Σχετικές κρούσεις γίνονται κατά καιρούς, χωρίς αυτή την περίοδο να υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο.
  • Την αύξηση των πωλήσεών της μέσα από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα που αναμένεται να «τρέξουν» κατά τα επόμενα χρόνια, είτε μετέχοντας σε σχετικούς διαγωνισμούς, είτε ως υπεργολάβος.

Σενάρια για αύξηση κεφαλαίου

Με βάση τα στοιχεία της 30ής/6/2021, η CPI έχει καθαρό δανεισμό της τάξεως 2,5 εκατ. ευρώ (μέσο επιτόκιο δανείων που δεν συνοδεύονται από καμιά εξασφάλιση κοντά στο 4%), με τη ρευστότητα της εταιρείας να είναι ισχυρή (μεγάλα αχρησιμοποίητα περιθώρια στις ήδη υπάρχουσες «γραμμές» χρηματοδότησης).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η CPI εξετάζει διάφορα σενάρια φθηνής χρηματοδότησης, που θα απαιτηθεί για να υποστηρίζει τη μελλοντική της ανάπτυξη και για το λόγο αυτό η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, αν αυτό κριθεί επιθυμητό μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με τον κ. Αριστείδη Παπαθάνο, η απόφαση αυτή δεν αποσκοπεί σε κάποια άμεση κίνηση από την πλευρά της εταιρείας, αλλά δίνει την ευελιξία στην CPI -αν αυτό κριθεί πως είναι προς το συμφέρον της εισηγμένης- να ενισχυθεί με κεφάλαια που δεν θα συνεπάγονται κόστος χρηματοδότησης.

«Και το ενδεχόμενο μιας ομολογιακής έκδοσης θα μπορούσαμε να εξετάσουμε στο μέλλον, όπως επίσης και το ζήτημα της φτηνής χρηματοδότησης μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v