Πώς γράφει η Πειραιώς κεφαλαιακό κέρδος από τα POS

Η εισφορά του κλάδου στη Euronet Merchant Services, η απόκτηση του 99,36% και η εν συνεχεία πώλησή του έναντι τιμήματος 312,5 εκατ. ευρώ. Το κέρδος των 300 εκατ. ευρώ θα καλύψει τις ζημιές των τελευταίων κινήσεων εξυγίανσης.

Πώς γράφει η Πειραιώς κεφαλαιακό κέρδος από τα POS

Κεφαλαιακό κέρδος 300 εκατ. ευρώ εγγράφει η Πειραιώς από τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας με τη Euronet Worldwide, για την πώληση από την πρώτη στη δεύτερη του κλάδου υπηρεσιών αποδοχής πράξεων πληρωμής (POS).

Πρόσφατα εγκρίθηκε και αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η απόσχιση και εισφορά του κλάδου POS από την Πειραιώς στη Euronet Merchant Services, η οποία έχει λάβει άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών. Η Euronet Merchant Services ελεγχόταν κατά 100% από την EFT Services Holding BV, εταιρεία συμφερόντων της Euronet και διέθετε μετοχικό κεφάλαιο 2 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή θέση του εισφερόμενου από την Πειραιώς κλάδου αποτιμήθηκε σε 312,5 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, μετά την εισφορά, το μετοχικό κεφάλαιο της Euronet Merchant ανέρχεται σε 314,5 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 99,36% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με τη μεταβίβαση του 99,36% της Euronet Merchant στη Euronet Worldwide έναντι τιμήματος 312,5 εκατ. ευρώ.

Το κεφαλαιακό κέρδος για την Πειραιώς θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ, καθώς η λογιστική αξία του πωλούμενου κλάδου ανέρχεται σε 12,48 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής ανέρχεται σε όφελος περίπου 100 μονάδων βάσης επί του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου της Πειραιώς Financial Holdings, ο οποίος με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε σε 15,8%.

Αρχικά, η πώληση των POS προγραμματιζόταν για το Δ' τρίμηνο 2021, αλλά η καθυστέρηση στην απόσχιση και εισφορά του κλάδου σε νέα εταιρεία μετέθεσαν τον στόχο για το τρέχον τρίμηνο.

Με το κεφαλαιακό κέρδος η Πειραιώς εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψει τη ζημιά των φετινών κινήσεων εξυγίανσης, που περιλαμβάνουν δύο ακόμη τιτλοποιήσεις μικρής κλίμακας καθώς και πωλήσεις μεμονωμένων εταιρικών δανείων, που θα μειώσουν το απόθεμα των NPEs κατά περίπου 1,45 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το φετινό πλάνο προβλέπει μείωση του αποθέματος NPEs κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ, μέσω οργανικών δράσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v