Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: Θέμα εβδομάδων το deal με Orsted

Ο δανέζικος όμιλος έχει ήδη αναλάβει πολύ σημαντικές συμβάσεις στην Αμερική και χρειάζεται τα καλώδια που θα παράγονται στη νέα μονάδα που θα δημιουργήσει με τη Cenergy. Πώς κινήθηκαν τα αποτελέσματα του 2021, οι εκτιμήσεις για το 2022.

Cenergy: Θέμα εβδομάδων το deal με Orsted

Σαφείς προϋποθέσεις προκειμένου τα φετινά αποτελέσματα της Cenergy να κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τα περυσινά, διαπιστώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, κόντρα σε ευρεία σειρά αβεβαιοτήτων και κινδύνων που ελλοχεύουν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Το πρώτο σημαντικό δεδομένο είναι ότι η επιβάρυνση ύψους 12,8 εκατ. ευρώ που χτύπησε τα περυσινά αποτελέσματα (αναδρομικοί δασμοί της αμερικανικής κυβέρνησης επί των πωλήσεων των Σωληνουργείων Κορίνθου στις ΗΠΑ κατά την περίοδο Απριλίου 2019-Απριλίου 2020) δεν είναι επαναλαμβανόμενη. Άλλωστε, από τον Απρίλιο του 2020 και μετά, οι πωλήσεις σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος των Σωληνουργείων Κορίνθου στις ΗΠΑ ήταν ουσιαστικά μηδενικές.

Επιπλέον, η δραστηριότητα των Σωληνουργείων Κορίνθου αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σύγκριση με την περυσινή, καθώς ενώ ο κύκλος εργασιών του 2021 είχε διαμορφωθεί στα 230 εκατ. ευρώ, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 350 εκατ. ευρώ (δεν θα υλοποιηθεί όλο μέσα στο 2022) και επιπρόσθετα διεκδικούνται και άλλα έργα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί μια σημαντική νέα σύμβαση έως τα τέλη Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τα έργα καλωδίου (εργοστάσιο της Fulgor), η παραγωγική μονάδα της Κορίνθου έχει δουλειά για ολόκληρο το 2022 και για μέρος του 2023 (συμβάσεις 650 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι υψηλότερες των αντίστοιχων περυσινών).

Αντίθετα, κάποια αβεβαιότητα επικρατεί για την πορεία των προϊόντων καλωδίου που σχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με τη διεθνή πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας και η οποία ενδεχομένως να επηρεαστεί αρνητικά από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και συνολικότερα από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των μετάλλων.

Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, η αβεβαιότητα στον κλάδο των προϊόντων καλωδίου είναι αυτή που οδήγησε τη διοίκηση της Cenergy να αναφέρει ότι για το 2022 (πέρα από τη μη επανάληψη της έκτακτης ζημίας των 12,8 εκατ. ευρώ) «προσβλέπει σε ένα θετικό έτος, με σταθερές πωλήσεις που θα στηρίξουν τα λειτουργικά της περιθώρια, ενώ η ισχυρή οργανωτική δομή και η προηγμένη τεχνολογία των εταιρειών της δημιουργούν εμπιστοσύνη για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η επίδραση του πολέμου

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία -ανεξάρτητα από το πού και πότε θα καταλήξει- θα ωθήσει τους Ευρωπαίους προς μερική τουλάχιστον ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και αυτό με τη σειρά του θα σημάνει νέες επενδύσεις που αναμφίβολα θα χρειαστούν και νέα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τον εισηγμένο όμιλο.

Θέμα χρόνου το deal με Orsted

Θέμα λίγων ακόμη εβδομάδων θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον δανέζικο κολοσσό Orsted, με στόχο την από κοινού δημιουργία παραγωγικής μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ. Ο δανέζικος όμιλος έχει ήδη αναλάβει πολύ σημαντικές συμβάσεις στην Αμερική, για την υλοποίηση των οποίων θα χρησιμοποιηθούν τα καλώδια που θα παράγονται στη νέα μονάδα που θα δημιουργήσουν Cenergy και Orsted.

Οι επιδόσεις του 2021

Το 2021 η Cenergy ανακοίνωσε αύξηση του κύκλου εργασιών της από τα 908 εκατ. στο 1,054 δισ. ευρώ και ελαφρά μειωμένα καθαρά κέρδη (από τα 24,9 στα 22 εκατ. ευρώ) λόγω της έκτακτης προαναφερθείσας επιβάρυνσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ύψους 12,8 εκατ. ευρώ.

Στις 31/12/2021, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 277,5 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός του υποχώρησε στα 264 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v