Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρεία συσκευασίας στην Αφρική εξαγοράζει η Ideal

Η Coleus Packaging διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στην Υποσαχάρια Αφρική. «H Astir γίνεται διεθνής παίκτης», δηλώνει ο Λ. Παπακωνσταντίνου.

Εταιρεία συσκευασίας στην Αφρική εξαγοράζει η Ideal

 Την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας Coleus Packaging από τη South African Breweries Proprietary Limited, η οποία ανήκει στην AB InBev, ανακοίνωσε η κατά 100% θυγατρική της εισηγμένης Ideal, Astir Vitogiannis.

Από το συγκεκριμένο deal θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας σε μια σειρά από πεδία, όπως π.χ. στο μέτωπο των προμηθειών πρώτων υλών, αλλά και σημαντικές συνέργειες, με ενδεικτική περίπτωση τη φτηνότερη, ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ανά τον κόσμο πελατών τόσο της Astir Vitogiannis όσο και της υπό εξαγοράς εταιρείας στο Νότια Αφρική. Άλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων της ελληνικής εταιρείας κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Ήδη η Αστήρ Βυτογιάννης παράγει ετησίως γύρω στα 12 δισ. πώματα, που διαθέτει σε 45 χώρες, έχοντας γύρω στους 400 πελάτες, τους οποίους εξυπηρετεί από τα εργοστάσιά της σε Αυλώνα και Καναδά (ιδίως πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική). Μέσα από τη δρομολογούμενη εξαγορά, η Αστήρ Βυτογιάννης θα αυξήσει σε τρεις τις παραγωγικές της μονάδες και θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις χώρες της Αφρικής.

Η διοίκηση της Ideal δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να προχωρήσει και σε νέες εξαγορές (βοηθά και η ισχυρή της ρευστότητα), με στόχο να εισέλθει σε νέες δραστηριότητες ή/και να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και συνέργειες με τις ήδη υπάρχουσες.

Η Ideal ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα πολυμετοχικό private equity που είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

H ανακοίνωση της εταιρείας

Η εταιρεία «IDEAL HOLDINGS A.E.» ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η κατά 100% θυγατρική της εταιρεία Astir Vitogiannis S.A. («Astir») υπέγραψε συμφωνία με την The South African Breweries Proprietary Limited («SAB»), η οποία ανήκει στην AB InBev, για την εξαγορά της πλειοψηφικής συμμετοχής της SAB στην Coleus Packaging Proprietary Limited («Coleus»).

Η Coleus (www.coleus.co.za) διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στην Υποσαχάρια Αφρική. Η εταιρεία διέθεσε περισσότερα από 6,2 δισεκατομμύρια πώματα το 2021 στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των AB InBev Group, Heineken, Distell, Diageo και Cοca Cοla.

Η Coleus, η οποία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους, το 2021 είχε πωλήσεις ZAR 521,8 εκατ. (€31,4 εκατ.), EBITDA ZAR 59,6 εκατ. (€3,6 εκατ.) και καθαρό δανεισμό ZAR 120 εκατ. (€7,2 εκατ.). Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι €1 = 16,6 ZAR. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με την ολοκλήρωσή της τόσο με ίδια κεφάλαια της Astir όσο και με χρηματοδότηση σε ZAR από τοπικές τράπεζες.

Το 2021 η Astir και η Coleus είχαν συνολικές πωλήσεις 12,5 δισεκατομμυρίων πωμάτων. Η συμφωνία θα επιτρέψει συνέργειες τόσο στα έσοδα και στο κόστος, καθώς και στην εξυπηρέτηση πελατών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Κατόπιν συμφωνίας, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε ορισμένες συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν τους προσεχείς μήνες.

Ο Πρόεδρος της IDEAL Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε: «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την εξαγορά της Coleus και να καλωσορίσουμε τους εργαζόμενους της Coleus στην οικογένειά μας. Η Astir γίνεται πλέον διεθνής παίκτης, ο οποίος ήταν και ο στόχος που είχαμε θέσει από κοινού με τον κ. Στυλιανό Βυτογιάννη όταν επενδύσαμε στην Astir. Η εξαγορά της Coleus είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή, διπλασιάζει το μέγεθος της Astir και δημιουργεί αξία για την IDEAL Holdings. Μετά την ανακοίνωση στις 31 Μαρτίου 2022 των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021 θα δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες στους επενδυτές μας».

Ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της IDEAL Holdings για τη συναλλαγή ενήργησε η PricewaterhouseCoopers (PwC) μέσω των γραφείων της σε Ελλάδα και Νότια Αφρική. Η Reed Smith ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της IDEAL Holdings και η ENSafrica ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της IDEAL Holdings για τη Νότια Αφρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v