Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας από τη Motor Oil

Επένδυση 60 εκατ. ευρώ σε νέα μονάδα συμπαραγωγής. Στα 142 MW η συνολική εγκατεστημένη ισχύς. Πότε ολοκληρώνεται το νέο συγκρότημα κατεργασίας νάφθας. Το φετινό πρόγραμμα επενδύσεων. 

Νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας από τη Motor Oil

Μια νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα επενδύσεων της Motor Oil, με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας των εγκαταστάσεων διύλισης, που να είναι πλέον προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα μεγέθους του. 

Η επένδυση θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων συμπαραγωγής του Διυλιστηρίου σε 142 MW από 85 MW, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε επιλεγμένες στέγες γραφείων, αποθηκών και υποσταθμών καθώς και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. 

Το ύψος του φετινού επενδυτικού προγράμματος ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής και τη λειτουργία του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Β’ εξαμήνου. 

Από την εν λόγω επένδυση η Mοtor Oil αναμένει την ενίσχυση των περιθωρίων διύλισης, εκμεταλλευόμενη την εκάστοτε διαφορά τιμής, μεταξύ της νάφθας και των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων (βενζίνες υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και κηροζίνη και υδρογόνο).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου κατασκευής του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας ανέρχεται σε 310 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2021 είχαν διατεθεί περίπου 290 εκατ. ευρώ. Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος αναμένεται να είναι περίπου 1.000 χιλ. μετρικοί τόνοι.

Τέλος, το τελευταίο διάστημα, η Mοtor Oil κατασκευάζει μια νέα μονάδα καταλυτικής αναμόρφωσης νάφθας που θα ολοκληρωθεί έως το γ’ τρίμηνο του 2022, το οποίο θα παράγει επίσης καθαρό υδρογόνο ως παραπροϊόν. Ως εκ τούτου, θα έχει σημαντική πλεονάζουσα ποσότητα υδρογόνου έως το τέλος του 2022, αξιοποιώντας τη διαθέσιμη ικανότητα των υφιστάμενων μονάδων για την παραγωγή γκρι υδρογόνου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v