Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Δίμηνη παράταση για την πώληση ακινήτων αξίας €820 εκατ.

Για τα τέλη Ιουνίου μετατέθηκε η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Οι επτά μνηστήρες, οι -πιθανές- συμπράξεις και τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου. Διπλασιασμό εσόδων από μίσθωση ακινήτων προβλέπει το νέο business plan της τράπεζας.

Πειραιώς: Δίμηνη παράταση για την πώληση ακινήτων αξίας €820 εκατ.

Δίμηνη παράταση έλαβε ο διαγωνισμός πώλησης χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς (project Terra), ο οποίος αποκτά πρόσθετη βαρύτητα, μετά την ανακοίνωση του νέου business plan της τράπεζας για την τετραετία 2022-25.

Ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί η σημερινή, αλλά εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην οριστικοποίηση της περιμέτρου (σ.σ. ακίνητα αξίας 815 με 820 εκατ. ευρώ) και κατά την περίοδο ανταλλαγής ιδεών με τους επενδυτές για την «αρχιτεκτονική» του διαγωνισμού, η μετάθεση κρίθηκε αναγκαία.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 125 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ καθώς και εμπορικά, βιομηχανικά ακίνητα, ξενοδοχεία, κατοικίες και οικόπεδα, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν εισόδημα, σε βάθος μερικών ετών. Μαζί με το χαρτοφυλάκιο θα πωληθεί η Πειραιώς Real Estate, ως μηχανισμός διαχείρισης (Terra servicer carve-out).

Ο όμιλος Πειραιώς προτίθεται να εγκαταλείψει, σταδιακά, ως το 2025, 18 κτήρια που στεγάζουν κεντρικές της υπηρεσίες, καθώς η Lamda θα του παραδίδει το νέο κτηριακό συγκρότημα στο Ελληνικό. Τα παραπάνω ακίνητα μαζί με κάποια που απέκτησε με την «καλή» ΑΤΕ η Πειραιώς και δεν χρησιμοποιούνται (π.χ. νεοκλασικό που στέγαζε τα κεντρικά της ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου) αποτελούν τον «κράχτη» του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Μετά τη διεύρυνση του αριθμού των ενδιαφερομένων, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει PIMCO, Lone Star, Bain, Davidson Kempner, Dromeus, Brook Lane και Resolute. Με δεδομένο το μέγεθος του χαρτοφυλακίου, η αγορά αναμένει συμπράξεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Σημειώνεται ότι το νέο business plan του ομίλου Πειραιώς προβλέπει μετασχηματισμό του τομέα διαχείρισης ακινήτων, εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν ακόμη αποτελεσματικότερα και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές.

Το νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων του ομίλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά €1 δισ., από €3,2 δισ. σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τα έσοδα από μισθώματα σε περίπου 60 εκατ. το 2025 από 34 εκατ. ευρώ το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v