Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «μεγάλη παραίτηση» και η περίπτωση της ΚΡΙ ΚΡΙ

Τι αποκαλύπτουν οι οικονομικές καταστάσεις της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι για την κινητικότητα προσωπικού, τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων και τη συμμετοχή των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις.

Η «μεγάλη παραίτηση» και η περίπτωση της ΚΡΙ ΚΡΙ

Η Μεγάλη Παραίτηση, το κίνημα οικειοθελών αποχωρήσεων εργαζόμενων από τη δουλειά τους που εμφανίσθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2021 και εξαπλώθηκε σε όλο τον Δυτικό, κυρίως, κόσμο, συνεχίζεται και εφέτος.

Τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των Αμερικανών που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους έφτασε τα 4,4 εκατομμύρια -ελαφρώς υψηλότερος από τον Ιανουάριο, αλλά κάτω από το ανώτατο όριο των 4,5 εκατομμυρίων του Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα, η μεγάλη παραίτηση έχει γίνει περισσότερο εμφανής στην αδυναμία κλάδων, όπως είναι αυτοί του τουρισμού και της εστίασης, να βρουν εργαζόμενους.

«Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Μόνο ο κλάδος του τουρισμού θα έχει έλλειψη 70.000-75.000 εργαζομένων εφέτος», είπε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. «Υπάρχουν μαγαζιά στην εστίαση που δεν ανοίγουν, γιατί δεν βρίσκουν εργαζόμενους», συμπλήρωσε.

Με τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη να κάνει λόγο, μέσω των κοινωνικών δικτύων, για «τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας, με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις». Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς εργαζόμενων, οι οποίοι του απάντησαν ότι πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, για να επέλθει ισορροπία ζήτησης και προσφοράς εργασίας.

Εκτός όμως από τον τουρισμό και την εστίαση, η μεγάλη παραίτηση αποτυπώνεται και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ, από τις λίγες που δίνουν αναλυτικά στοιχεία με βάση του δείκτες ESG.

Από τις οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση του 2021 προκύπτει σημαντική αύξηση του δείκτη κινητικότητας προσωπικού μεταξύ του 2020 και του 2021.

Το ποσοστό των εθελούσιων αποχωρήσεων, με βάση τους δείκτες του ESG, από 2,8% που ήταν το 2020 σχεδόν διπλασιάστηκε στο 4,7% το 2021. Αντίστοιχα, το ποσοστό των μη εθελούσιων αποχωρήσεων από 0,9% το 2020 ανήλθε πέρυσι στο 4,5%.

Εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν για τον αριθμό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, για τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων αλλά και για τις δαπάνες κατάρτισης εργαζόμενων.

Η διαφορά μεταξύ του μέσου μισθού γυναικών και ανδρών, που υπολογίζεται ως ποσοστό των αμοιβών των ανδρών, από 14,1% το 2020 πέρυσι διαμορφώθηκε στο 19,9%. Ο αριθμός των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις -πρόκειται για τον αριθμό των εργαζόμενων γυναικών που βρίσκονται στο 10% των εργαζόμενων με τις υψηλότερες συνολικές αποδοχές- από 13% διαμορφώθηκε πέρυσι στο 13,6%. Ενώ το κόστος κατάρτισης από εξωτερικούς συνεργάτες της ΚΡΙ ΚΡΙ αυξήθηκε από 24.882 ευρώ στις 45.428 ευρώ το 2021.

Τι δείχνουν διεθνείς μελέτες

Βασικές αιτίες αυτού του κινήματος, σύμφωνα με διεθνείς οικονομολόγους, είναι η στασιμότητα των μισθών εν μέσω του αυξανόμενου κόστους ζωής, η δυσαρέσκεια για την εργασία, οι ανησυχίες για την ασφάλεια της πανδημίας και η αλλαγή στάσης ζωής λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Harvard Business Review, τα ποσοστά παραίτησης είναι υψηλότερα στις ηλικίες 30 και 45 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι παραιτήσεις μειώθηκαν στις ηλικίες 20 και 25 ετών και στις ηλικίες 60 έως 70 ετών, ενώ οι εργαζόμενοι στις ηλικιακές ομάδες 25 έως 30 και 45+ παρουσίασαν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά από ό,τι το 2020 (αλλά όχι τόσο σημαντική όσο αυτή των 30-45 ετών ομάδα). Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη, οι παραιτήσεις είναι μεγαλύτερες στον κλάδο της τεχνολογίας και της περίθαλψης, δηλαδή σε τομείς όπου οι εργαζόμενοι βίωσαν αυξημένο φόρτο εργασίας και εξάντληση, λόγω της πανδημίας.

Για έναν στους πέντε από τους εργαζόμενους, που παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτή η απόφαση ήταν λάθος, διαπιστώνει έρευνα της Harris Poll για την USA Today.

Από εκείνους που δήλωσαν ότι μετάνιωσαν για την απόφασή τους, το 36% ανέφερε ότι έχασε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Άλλοι είπαν ότι ο νέος τους ρόλος είναι διαφορετικός από τον αναμενόμενο (30%), ότι τους λείπει η κουλτούρα της παλιάς τους δουλειάς (24%) και ότι δεν στάθμισαν σωστά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα (24%).

Όμως το ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 Αμερικανών, είναι ότι το 1/3 που παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναζητά να μεταπηδήσει σε νέα δουλειά, με καλύτερο εργασιακό περιβάλλον ή αμοιβή. Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε μια νέα Μεγάλη Παραίτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v