Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Προώθηση επενδύσεων και μείωση κόστους στην ατζέντα για το 2022

Οι προτάσεις McKinsey και νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διαμόρφωση της νέας στρατηγικής από το 2023. Δεν υπάρχει προοπτική αυξήσεων στα τιμολόγια, τονίζει ο CEO Χ. Σαχίνης.

ΕΥΔΑΠ: Προώθηση επενδύσεων και μείωση κόστους στην ατζέντα για το 2022

Στην προώθηση των επενδύσεων της, αθροιστικού ύψους 800 εκατ.ευρώ και στις δράσεις μείωσης λειτουργικού κόστους επικεντρώνεται η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για το 2022, έως ότου παρθούν οι αποφάσεις και ψηφιστούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα τις επιτρέψουν να λειτουργήσει ως εκσυγχρονισμένη utility εταιρεία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Χ. Σαχίνη (φωτό), σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, η διοίκηση έχει υποδεχθεί σχετική έκθεση της McKinsey με 30 προτάσεις που αφορούν στην επιχειρηματική ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ, και ήδη έχουν προκριθεί 6 άξονες ανάπτυξης.

Οι προτεραιότητες αφορούν σε συμμετοχή της εταιρείας σε άλλους οργανισμούς ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός περιοχής αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ, η παροχή υπηρεσιών Λειτουργίας και Συντήρησης για Μονάδες Επεξεργασίας Νερού και Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων σε επιχειρήσεις ύδρευσης και δήμους σε όλη την Ελλάδα, τα νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε έργα ΣΔΙΤ, η διερεύνηση συνεργειών με εταιρείες του χώρου, η ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και μικρής κλίμακας μονάδα αντλησιοταμίευσης, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων κτλ.

Κατά τον κ. Σαχίνη, η στρατηγική της εταιρείας υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να σχηματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, και εφόσον υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ανέμενε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της στη Βουλή, στις αρχές του 2022.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΥΔΑΠ εξαιτίας αυτού του εμποδίου δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για το εξωτερικό υδροδροτικό σύστημα (ΕΥΣ) της Αθήνας, έργο ΣΔΙΤ το οποίο έχει περάσει στη Β’ φάση με διεκδικητές τα κοινοπρακτικά σχήματα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-–ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Άκτωρ Παραχωρήσεις- Ηλέκτωρ- Άκτωρ. Για τον εν λόγω διαγωνισμό, αλλά και για τη συμφωνία ΕΥΔΑΠ – Δημοσίου για το κόστος αδιύλιστου νερού έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, σωματεία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, με την πρώτη προσφυγή να συζητείται στο α’ 15νθήμερο του Μαίου.

Πέραν της μελλοντικής στρατηγικής ανάπτυξης, η διοίκηση της εταιρείας η οποία υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 100-150 εκατ.ευρώ ετησίως κυρίως στην Ανατολική Αττική, σχολίασε ως παράγοντα αβεβαιότητας την αύξηση του κόστους υλικών και ενέργειας. Ειδικότερα ο κ. Σαχίνης ανάφερε πως προς το παρόν δεν έχει ζητηθεί από του εργολάβους των έργων ανατίμηση συμβάσεων, και πως το ζήτημα αντιμετωπίζεται κεντρικά από την ηγεσία του ΥΠΟΜΕ.

Ερωτηθείς δε για την πιθανότητα αύξησης του τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ (το οποίο έχει παραμείνει σταθερό), ανάφερε ότι δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, ενώ αντιθέτως, η ΕΥΔΑΠ επικεντρώνεται στη μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό τον έλεγχο της πλειοψηφίας της εταιρείας από το Υπερταμείο, προκρίνοντας απευθείας τον έλεγχο από το Δημόσιο, ο κ. Σαχίνης ανάφερε πως διοικητικά δεν αλλάζει κάτι στη λειτουργία της εταιρείας, συμπληρώνοντας ωστόσο, πως αναμένονται κάποιες πρωτοβουλίες εντός του Μαίου για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v