Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στα 306,8 εκατ. η καθαρή θέση του κλάδου POS

Κατατέθηκε η οριστική έκθεση αποτίμησης. Προχωρά η απόσχιση και εισφορά του κλάδου στην Alpha Υπηρεσιών και Πληρωμών. Ακολουθεί η πώληση του 51% στον όμιλο Nexi.

Alpha Bank: Στα 306,8 εκατ. η καθαρή θέση του κλάδου POS

Στα 306,8 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε από την KPMG ο κλάδος αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha Bank, ο οποίος αποσχίεται και εισφέρεται στην Alpha Υπηρεσιών και Πληρωμών, προκειμένου εν συνεχεία να πωληθεί το 51% του μετοχικού της κεφαλαίου στον όμιλο Nexi.

Η οριστική έκθεση αποτίμησης παραδόθηκε στην Alpha στο τέλος Μαρτίου, χωρίς εκπλήξεις σε σχέση με την αρχική, καθώς η καθαρή θέση του κλάδου αποτιμήθηκε εκ νέου στα 306,8 εκατ. ευρώ. Το εύρος της αγοραίας αξίας που έβγαλε η KPMG κινείται μεταξύ 299,6 εκατ. ευρώ και 314,6 εκατ. ευρώ, με την κεντρική τιμή στα 306,8 εκατ. ευρώ.

Με βάση την παραπάνω καθαρή θέση θα διενεργηθεί η εισφορά του κλάδου στην 100% θυγατρική της τράπεζας, Alpha Υπηρεσιών Πληρωμών, η οποία θα λάβει σχετική άδεια λειτουργίας ( ίδρυμα πληρωμών) από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εν συνεχεία, θα πωληθεί το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Υπηρεσιών και Πληρωμών στον όμιλο Nexi, όπως προβλέπει η δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου.

Ο κλάδος αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμπόρων που δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού και φιλοξενίας. Σύμφωνα με τα μεγέθη 2019, εξυπηρέτησε περισσότερους από 170 χιλιάδες εμπόρους, εκ των οποίων 146.000 παραμένουν ενεργοί και απασχολεί 12 υπαλλήλους. Παράλληλα, διαχειρίζεται περίπου 138.000 τερματικά (POS), πραγματοποιώντας 8,1 τρισεκατομμύρια συναλλαγές ετησίως.

Η απόσχιση πραγματοποιείται, στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρύτερου σχεδίου της Alpha, που αφορά σε αναδιάρθρωση της δραστηριότητάς της στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών μέσω της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο Nexi.

Τα Δ.Σ των Alpha Βank και Alpha Υπηρεσιών Πληρωμών ενέκριναν στις 29 Νοεμβρίου το σχέδιο σύμβασης διάσπασης, με ισολογισμό μετασχηματισμού την 30ή Σεπτεμβρίου. Η συναλλαγή συμφωνήθηκε να γίνει με enterprise value 306,8 εκατ. ευρώ για το 100% του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών, ενώ συμφωνήθηκε πρόσθετο τίμημα ως 60 εκατ. ευρώ (σ.σ. για το 100% του τομέα), με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων, πληρωτέων ως το τέταρτο έτος λειτουργίας της Alpha Υπηρεσιών Πληρωμών και υπό την αναβλητική αίρεση επίτευξης ορισμένων οικονομικών στόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v