Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικό «σημειωτόν» για Orilina Properties

Στην επαναξιολόγηση του επενδυτικού της πλάνου προχωρά η ΑΕΕΑΠ. Παράταση προθεσμίας εισαγωγής στο ΧΑ έως το Δεκέμβριο του 2022. Οριακή αύξηση εσόδων και κέρδη από επανεκτίμηση της αξίας ακινήτων.

Επενδυτικό «σημειωτόν» για Orilina Properties

Παράταση προθεσμίας για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών έως και τις 14 Δεκεμβρίου του 2022 έχει λάβει μετά από σχετική απόφαση της Ε.Κ. η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων του Alan Howard και της οικογένειας Νάτση.

Πέρα από τη μετάθεση εισαγωγής της, η διοίκηση της εταιρείας σύμφωνα με σχετική αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021, έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των επενδυτικών της επιλογών, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις της κτηματαγοράς μετά και την πανδημία, αλλά και το ρευστό μακροικονομικό περιβάλλον ενώ λαμβάνει υπόψη της και τη μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας βρίσκονται κανόνες προστασίας από σχετικούς κινδύνους, καθώς η αξία κάθε ακινήτου πρέπει να είναι κατώτερη του 25% της αξίας του συνόλου των επενδύσεων της. Επιπλέον, οι επενδύσεις της εταιρείας σε ακίνητη περιουσία καθώς και σε δικαιώματα, μετοχές, ή μερίδια σε ακίνητη περιουσία, θα πρέπει να υπερβαίνoυν κατ’ ελάχιστο το 80% του ενεργητικού της.

Τα υφιστάμενα μισθωτήρια συμβόλαια που διαθέτει η εταιρεία ωστόσο παρέχουν, στη συντριπτική τους πλειονότητά, προστασία έναντι του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, και άρα καλύπτουν τις πληθωριστικές πιέσεις της περιόδου.

Σημειώνεται πως η ΑΕΕΑΠ που ιδρύθηκε το 2018 διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της 9 ακίνητα, από τα οποία 8 είναι επενδυτικά ακίνητα, ενώ ένα ιδιοχρησιμοποιείται. Οι εύλογες αξίες των επενδυτικών ακινήτων της, όπως υπολογίστηκαν από Πιστοποιημένο Εκτιμητή, σημείωσαν αύξηση στο 2021, με τη συνολική τους αξία την 31.12.2021 να φτάνει τα 83,6 εκατ. ευρώ (και στις 145 χιλ. ευρώ για το ιδιοχρησιμοποιούμενο ακίνητο).

Κατά το 2021, τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 5,014 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. H Orilina κατά τη διοίκηση της συνεχίζει να διατηρεί την υψηλή εισπραξιμότητα των μισθωμάτων με πολύ μικρό ποσοστό επισφαλειών.

Το κέρδος από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου στην εύλογη αξία τους την 31.12.2021 ανήλθε σε 1,937 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά αποτελέσματα του για την παρελθούσα χρήση ανήλθαν σε 5,370 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη σε 5,245 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v