Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Η ανάδυση του κατασκευαστικού τομέα και τα margins

Αύξηση ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων με υγιή margins εκτιμά ότι χτίζει η διοίκηση του ομίλου. Στα 9 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση από την κακοκαιρία του Ιανουαρίου και τη δυσλειτουργία της Αττικής Οδού. Εν αναμονή των εγκρίσεων για τη Δημόσια Πρόταση.

Ελλάκτωρ: Η ανάδυση του κατασκευαστικού τομέα και τα margins

Για σημαντική και υγιή ανάπτυξη του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων σε ετήσια βάση έκανε λόγο η διοίκηση της Ελλάκτωρ, κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα τριμήνου, δίνοντας το «σήμα» επικέντρωσης στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας. 

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου Ευθ. Μπουλούτα, τα 2,6 δισ. ευρώ έργων (+53% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021), που ήδη διαθέτει συμβασιοποιημένα η θυγατρική Άκτωρ, αφορούν σε μερίδιο 28% των έργων που «τρέχουν» στην ελληνική επικράτεια. Δεδομένης της οριακής λειτουργικής κερδοφορίας του τομέα στο α’ τρίμηνο του 2022 (το οποίο αποτελεί εποχικά το πλέον αδύναμο), ερωτηθείς σχετικά για τη διατηρησιμότητα της τάσης, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε πως οι νέες συμβάσεις συνάπτονται με βελτιωμένα margins, σε σχέση με το παρελθόν, εκτιμώντας ότι αυτή η παράμετρος θα υποστηρίξει την πρόβλεψη για θετική λειτουργική κερδοφορία του τομέα σε κάποια φάση μέσα στο 2022. Όλα τα παραπάνω ωστόσο παραμένουν υπό αίρεση, δεδομένων των συνθηκών στη διεκδίκηση νέων έργων (ύψους 1,4 δισ. ευρώ όπως αναφέρθηκε), αλλά και του παράγοντα ανατίμησης  κόστους, για τον οποίο η διοίκηση του ομίλου δεν έκανε ειδική μνεία. 

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική ανάκαμψη του τομέα των Παραχωρήσεων, με κυριότερο asset την Αττική Οδό, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 45% έναντι του α' τριμήνου του 2021, αλλά παραμένουν 6% χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Πέραν της μείωσης διελεύσεων και εσόδων, ο όμιλος ενέγραψε στο α' τρίμηνο του 2022 ζημιά ύψους 9 εκατ. ευρώ, εξαιτίας του συγκεκριμένου έκτακτου καιρικού φαινομένου, το οποίο αφορά σε 2 εκατ. ευρώ διοικητικό πρόστιμο εκ μέρους του δημοσίου και 7 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις προς τους εγκλωβισμένους οδηγούς. Κατά τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, τα μεν 7 εκατ. ευρώ είναι ανακτήσιμα μέσω των ασφαλιστικών καλύψεων που διαθέτει η παραχωρησιούχος Αττικές Διαδρομές, ενώ αναλήφθηκαν νομικές πρωτοβουλίες έφεσης για το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ειδική μνεία έγινε για τις μετοχικές εξελίξεις στον όμιλο, μετά τη συμφωνία με τον όμιλο της Mοtor Oil για την πώληση του τομέα των ΑΠΕ, με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά ότι στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή την αρχή της επόμενης θα υπάρξει έγκριση του πληροφοριακού σημειώματος από την ΕΚ για την έναρξη της περιόδου της δημόσιας πρότασης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v