Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Prodea: Πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις των €600 εκατ.

Η βελτίωση του κόστους δανεισμού και το επενδυτικό σχέδιο της μικτής εταιρείας MVH. Πράσινο φως στο ΔΣ να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Placement ή αξιοποίηση άλλων μέσων για διεύρυνση διασποράς τίτλων, στις προθέσεις των βασικών μετόχων.

Prodea: Πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις των €600 εκατ.

Στην ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματός της, ύψους 600 εκατ. ευρώ, προχωρά η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, η οποία ήδη έχει συμβασιοποιήσει και διαθέτει σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης το 66% του παραπάνω πλάνου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης, ο κύριος όγκος των τρεχουσών επενδύσεών της (σε ποσοστό 87%) αφορά σε πιστοποιημένα «πράσινα» ακίνητα, που θα ενισχύσουν το περιβαλλοντικό προφίλ του συνόλου των επενδυτικών της ακινήτων.

Αναλυτικότερα, τα υπό υλοποίηση projects αφορούν ακίνητα στα οποία η Prodea είναι ή θα γίνει συμβατικά αποκλειστικός ιδιοκτήτης με την ολοκλήρωσή τους και αποτελούνται από πλήρως ιδιόκτητα (38%), δύο κοινοπραξίες όπου η Prodea θα αποκτήσει πλήρη κυριότητα του αναπτυχθέντος ακινήτου (52%) και συμβατικά δεσμευτικές μελλοντικές εξαγορές εξελισσόμενων ακινήτων σε ανάπτυξη (10%).

Το υπόλοιπο ποσοστό του 34% του επενδυτικού πλάνου αφορά κατά 17% σε εγκεκριμένα σχέδια, για τα οποία έχει συμφωνηθεί το εμπορικό πλαίσιο συνεργασίας και έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Επενδύσεων της Prodea, ενώ το υπόλοιπο 17% αφορά σε εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις που μένει να φανεί αν θα ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, από το υφιστάμενο pipeline νέων έργων και αναπτύξεων αναμένεται ήδη μέσα στο β’ εξάμηνο να έχει επιπλέον ετησιοποιημένα μισθώματα της τάξης των 10,7 εκατ. ευρώ ενώ έως το α’ εξάμηνο του 2025 εκτιμά ότι δύναται τα επιπλέον ετησιοποιημένα μισθώματα με την ολοκλήρωση και την πλήρη μίσθωση των projects να αγγίξουν τα 26,1 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω βασίζονται εν μέρει στις ήδη υπογραμμένες συμβάσεις μίσθωσης, αλλά και στην εκτίμηση της διοίκησης για τα υπό εξέλιξη projects, η οποία λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Πέραν των παραπάνω, η εταιρεία συμμετέχει ως γνωστόν με 25% στο joint venture της MVH με έδρα την Κύπρο, η οποία διαχειρίζεται πολυτελή ξενοδοχειακά ακίνητα αλλά σκοπεύει να επενδύσει και σε οικιστικά και γραφειακά projects. Η μικτή αξία ενεργητικού (GAV) της MVH ανέρχεται σήμερα στα 374 εκατ. ευρώ, κατέχοντας 4 ξενοδοχεία, ενώ έχει σε ανάπτυξη περισσότερα από 42.000 τ.μ. έργων οικιστικής ανάπτυξης και περισσότερα από 17.000 τ.μ. για ανάπτυξη κτηρίων γραφείων. Μακροπρόθεσμος στόχος δε της MVH είναι να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Πέραν των επενδύσεων, σύμφωνα με την εταιρική παρουσίαση που αναλύθηκε στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, η Prodea βελτίωσε σημαντικά κατά 155 μονάδες βάσης το κόστος χρηματοδότησής της κατά τα τελευταία 4 χρόνια και κατά 19 μονάδες τα τελευταία 2 χρόνια, με το μέσο κόστος να υποχωρεί στο 2,66%.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ατζέντας της Γ.Σ., πέραν των τυπικών εγκρίσεων, παρασχέθηκε νέα άδεια στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, εφόσον κριθεί σκόπιμο. Η διοίκηση της εταιρείας, ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε πως η έγκριση ζητήθηκε για λόγους ευελιξίας και εφόσον έληγε τυπικά η περίοδος προηγούμενης εξουσιοδότησης.

Επανέλαβε δε πως πρόθεση των βασικών μετόχων της εταιρείας είναι η διενέργεια placement ή η αξιοποίηση άλλων μέσων για τη διεύρυνση της διασποράς των μετοχών της εισηγμένης, που σήμερα κυμαίνεται στο 4,7% (με τον βασικό μέτοχο Castlelake να ελέγχει το 95,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v