Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trastor: Πλάνο για χαρτοφυλάκιο ακινήτων 600 εκατ. ευρώ το 2025

Οργανική ανάπτυξη και ενδεχόμενη εισφορά ακινήτων από τη βασική μέτοχο Τρ. Πειραιώς. Το υφιστάμενο pipeline επενδύσεων σε Logistics και γραφεία. Ανοιχτή η διοίκηση σε επενδύσεις σε νέο υποκλάδο επενδυτικών ακινήτων.

Trastor: Πλάνο για χαρτοφυλάκιο ακινήτων 600 εκατ. ευρώ το 2025

Νέες επενδύσεις, οι οποίες θα προκύψουν κατά κύριο λόγο από οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, προγραμματίζει η διοίκηση της Trastor AEEAΠ.

Η εταιρεία, ούτως ή άλλως συνδεδεμένη με την Τράπεζα Πειραιώς, μετά την αποεπένδυση της πρώην βασικής του μετόχου Varde Partners στο α’ τρίμηνο του 2022, ελέγχεται πλέον σε ποσοστό 96,75% από την Tράπεζα Πειραιώς, η οποία απέκτησε το 52% περίπου, που προηγουμένως κατείχε το αμερικανικό επενδυτικό fund.

Πέραν της μετοχικής αλλαγής, η οποία συνοδεύεται από υποχρεωτική δημόσια πρόταση, η περίοδος της οποίας ολοκληρώνεται στις 20 Ιουνίου 2022, η εταιρεία συνεχίζει απρόσκοπτα την επενδυτική της στρατηγική, η οποία εστιάζει κυρίως σε κτίρια γραφείων και εγκαταστάσεις logistics.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ανέρχεται σε 351, 5 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει στόχο διπλασιασμού αυτής της αξίας στα 600 εκατ. ευρώ έως το 2025. Η διοίκηση της εταιρείας εξήγησε δε πως η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου δεν σχετίζεται ευθέως με την εισφορά ακινήτων από τη βασική μέτοχο Τρ. Πειραιώς, η οποία προσφάτως ανακοίνωσε το πλάνο αξιοποίησης των ακινήτων της και μερικής αποεπένδυσης από το συνολικό χαρτοφυλάκιό της, της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trastor, Τ. Καζίνο, με βάση την κείμενη νομοθεσία, η εισφορά εις είδος (ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο της Τρ. Πειραιώς) έχει «ταβάνι» το 10% της αξίας του ενεργητικού της ΑΕΕΑΠ σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου του περιορισμού αλλά και της επενδυτικής στρατηγικής της Trastor, οι προσεχείς επενδύσεις θα αποτελέσουν μίγμα οργανικής ανάπτυξης και ενδεχόμενης εισφοράς. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Trastor ανάφερε πως όποια ακίνητα μεταφερθούν στην ΑΕΕΑΠ, θα συνάδουν με την επενδυτική της στρατηγική σε ό,τι αφορά στην ποιότητα, στο ύψος μισθωμάτων και αποδόσεων.

Στην παρούσα φάση, η εταιρεία μετά και τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 20,45 εκατ. ευρώ εμφανίζει δανειακή μόχλευση της τάξης του 55% για την εξυπηρέτηση του επενδυτικού της πλάνου.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρά στην κατασκευή κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι με «πράσινες» προδιαγραφές, το οποίο θα ενοποιηθεί με όμορη ιδιοκτησία της. Αφορά σε 8.000 τ.μ. (5.000 ανοδομή και υπόγεια γκαράζ), με προϋπολογισμό της τάξης των 15,5-16,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία προσφάτως απέκτησε ακόμη ένα κτίριο γραφείων στο Μαρούσι (μέσω της διαδικασίας ελεύθερης εκποίησης ακινήτων του Λ. Έλληνα).

Παράλληλα, η θυγατρική της εταιρείας Δωρίδα προχωρά στην προσθήκη νέου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής ξηρών και ψυκτικών εγκαταστάσεων συνολικής επιφανείας 6.800 τ.μ. περίπου, σε ιδιόκτητη έκτασή της με υφιστάμενα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής. Όταν ολοκληρωθεί, η προαναφερόμενη κατά 100% θυγατρική της θα είναι ιδιοκτήτης ενός σύγχρονου συμπλέγματος αποθηκών 3PL, συνολικής επιφάνειας 31.900 τ.μ. στην περιοχή της διαμετακομιστικής ζώνης της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα δε με τη διοίκηση της εταιρείας, εξετάζεται η απόκτηση ενός ακόμη ακινήτου (από την κατηγορία των Logistics και των σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων) έως το τέλος του 2022, ενώ στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής τίθενται υπό εξέταση και νέοι κλάδοι ακινήτων εκμετάλλευσης, χωρίς προς το παρόν να έχει προσδιοριστεί η κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v