Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κτιριακή επένδυση της Dimand στο Μαρούσι

Prime χώρο γραφείων με εξασφαλισμένο μισθωτή την PwC δημιουργεί η εταιρεία. Επένδυση 62,5 ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023. Οι εκτιμήσεις για το κόστος μίσθωσης, αλλά και για γρήγορο exit με πώληση σε επενδυτή.

Νέα κτιριακή επένδυση της Dimand στο Μαρούσι

Νέα επένδυση σε σύγχρονο κτίριο γραφείων προωθεί η Dimand, έχοντας ήδη εξασφαλίσει ως μισθωτή την PricewaterhouseCoopers για 10 εγγυημένα χρόνια, με τη δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για ακόμα 10 έτη.

Οι δύο πλευρές παρουσίασαν χθες σε ειδική δημοσιογραφική εκδήλωση τόσο την πρόθεση της PwC να δημιουργήσει ένα νέο εργασιακό hub σύγχρονων προδιαγραφών και ενεργειακής αποτελεσματικότητας, προκειμένου να συγκεντρώσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της από τρία μισθωμένα κτίρια σε ένα, όσο και στην επενδυτική στρατηγικής της Dimand, η οποία έκανε χθες το επίσημο «ντεμπούτο» της στο ΧΑ.

Το νέο κτίριο αναμένεται να ανεγερθεί σε 18 μήνες, παραδοτέο στο τέλος του 2023, προς τον τελικό χρήστη και θα δημιουργηθεί σε οικόπεδο που απέκτησε η Dimand το Μάιο του 2022, έναντι 20 εκατ. ευρώ. Το οικόπεδο βρίσκεται πάνω στη Λεωφόρο Κηφισίας (Αρ.65) και είναι συνολικού εμβαδού 10.631 τ.μ..

Την αρχιτεκτονική μελέτη του νέου συγκροτήματος πραγματοποίησε το ελληνικό γραφείο ΑΣ.Π.Α. Design, του γνωστού πολεοδόμου και αρχιτέκτονα Σπύρου Τσαγκαράτου, και πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED και WELL. Το συγκρότημα θα αποτελείται από δύο αντικριστά κτίρια τεσσάρων επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 22.550 τ.μ. και θα διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ (240 θέσεων και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Dimand, Δ. Ανδριόπουλο η επένδυση αναμένεται να κοστίσει πέριξ των 50 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών τιμών κατασκευής, αλλά και προβλέψεις για τυχόν απρόοπτες εξελίξεις. Σύμφωνα πάντως με το ενημερωτικό που υπέβαλλε η εταιρεία στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 62,5 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του οποίου η εταιρεία θα καλύψει το 25,5% με ίδια κεφάλαια και κατά 73,5% με τραπεζικό δανεισμό.

Κατά την πάγια στρατηγική της εταιρείας η εν λόγω επένδυση προορίζεται να πουληθεί σε τρίτο επενδυτή (ΑΕΕΑΠ ή funds), μέσα στο χρόνο αποπεράτωσης της, όπως ανάφερε ο κ. Ανδριόπουλος. Κατά την εκτίμηση του, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη μακροχρόνιο μισθωτήριο συμβόλαιο με τον τελικό χρήστη (Pwc), η επένδυση της Dimand θα προσελκύσει ταχύτερα επενδυτικά κεφάλαια.

Παρά τις σχετικές ερωτήσεις, οι δύο πλευρές δεν αποκάλυψαν το ύψος του μισθώματος ανά τ.μ., γεγονός που καθορίζει τις πιθανές μελλοντικές αποδόσεις (yields) των επενδυτών. Ο κ. Ανδριόπουλος περιορίστηκε στο να δώσει τάξη μεγέθους, αναφέροντας πως η τιμή ήταν ανταγωνιστικότερη έναντι του μέσου όρου των μισθώσεων για σύγχρονα κτίρια γραφείων στο Μαρούσι κατά το τελευταίο 12μηνο.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Proprius Cushman & Wakefield, για την αγορά γραφείων, οι prime χώροι και περιοχές συγκεντρώνουν τη ζήτηση, ενώ οι υψηλότερες τιμές ενοικίων κατά μέσο όρο καταγράφονται σε οδικούς άξονες στο εμπορικό-επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας, όπου φθάνουν τα 25 ευρώ ανά τ.μ., όπως και σε οδικούς άξονες στα βορειοανατολικά προάστια (Λ. Κηφισίας, Μεσογείων, Αττική Οδός). Σημειώνεται τέλος, πως προσφάτως η Prodea ανάφερε πως μίσθωσε σύγχρονο κτίριο γραφείων στο Μαρούσι (στις Elpedison και Google) με τιμές 27-28 ευρώ ανά τ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v