Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: Κλίμα αβεβαιότητας για το 2o εξάμηνο

Πού κινούνται οι πωλήσεις και ο δανεισμός της εταιρείας με κλειδωμένα πολύ χαμηλά επιτόκια για μεγάλο αριθμό ετών. Μέσα στον Ιούνιο μπήκε σε πλήρη φάση λειτουργίας η νέα μονάδα παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας. Στόχοι και προοπτικές.

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: Κλίμα αβεβαιότητας για το 2o εξάμηνο

Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών και την επίτευξη ικανοποιητικής κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου παραμένει επιφυλακτική για την πορεία του ομίλου κατά το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς, μετά και το κλίμα έντονης αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τη διεθνή οικονομία.

Αυτά σημείωσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, καθώς:

  • Ο όγκος των πωλήσεων της εισηγμένης στα νήματα κινήθηκε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό (το 2021 είχε θεωρηθεί ως έτος πολύ υψηλής ζήτησης).
  • Η αξία των πωλήσεων κινήθηκε σε ανοδικά επίπεδα λόγω της πορείας των διεθνών τιμών, ενώ τόσο ο κύκλος εργασιών του ομίλου όσο και τα κέρδη επηρεάστηκαν θετικά από τη διάθεση βάμβακος που είχε αποκτηθεί πέρυσι έναντι χαμηλότερου κόστους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πορεία της διεθνούς ζήτησης εμφανίζει σημαντική κάμψη από τον Απρίλιο έως σήμερα, εξέλιξη που αποδίδεται αφ’ ενός στην επίπτωση του πληθωρισμού στα πορτοφόλια των Ευρωπαίων καταναλωτών και αφ’ ετέρου στην απίστευτη άνοδο που είχε σημειώσει μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η διεθνής τιμή του βάμβακος. Πέραν αυτών, οι νηματουργίες καλούνται να αντιμετωπίσουν και το πολύ υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ζήτηση στην Ευρώπη θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη διεθνή οικονομική σκηνή», υποστηρίζει η διοίκηση της εισηγμένης, η οποία ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι:

Πρώτον, η διεθνής τιμή του βάμβακος έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, παράγοντας που θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να αναθερμάνει ως ένα βαθμό τη ζήτηση. Δεύτερον, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει περισσότερο ορατό στο ενεργειακό κόστος το αποτύπωμα των σχετικών κυβερνητικών μέτρων.

Επενδύσεις-ρευστότητα

Μέσα στον Ιούνιο μπήκε σε πλήρη φάση λειτουργίας η νέα μονάδα παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας, στόχος της οποίας είναι η αύξηση του capacity, η αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων νημάτων και ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους.

Παρά τα κεφάλαια που διατέθηκαν για το συγκεκριμένο project, ο σημερινός δανεισμός της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου περιορίζεται στα 4,8 εκατ. ευρώ, όντας κυρίως μακροπρόθεσμος και μάλιστα με κλειδωμένα πολύ χαμηλά επιτόκια για μεγάλο αριθμό ετών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο χρονισμός της επενδυτικής απόφασης ήταν τέτοιος έτσι ώστε να γίνει με χαμηλό δανεισμό και με μικρότερο κόστος μηχανολογικού εξοπλισμού σε σχέση με αυτό που θα απαιτείτο σήμερα.

Παράλληλα, πέρα από το δανεισμό των 4,8 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη: α) Διαθέτει ταμείο που υπερβαίνει ελαφρά το ένα εκατ. ευρώ β) περιμένει την είσπραξη επιχορηγήσεων ύψους 2,1 εκατ. ευρώ γ) κατέχει σημαντικά αποθέματα προϊόντων προς πώληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v