Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Κρήτης: «Άντεξαν» τα κέρδη στο α’ εξάμηνο

Αμυνες κόντρα στην κρίση εμφανίζει η Πλαστικά Κρήτης το πρώτο εξάμηνο. Ανοδος 20% για τον κύκλο εργασιών παρά την μείωση του όγκου πωλήσεων. Τι εκτιμά η διοίκηση της εισηγμένης για το σύνολο της χρήσης. Εγκρίθηκε επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ.

Πλαστικά Κρήτης: «Άντεξαν» τα κέρδη στο α’ εξάμηνο

Ισχυρές ήταν οι οικονομικές επιδόσεις των Πλαστικών Κρήτης και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, κόντρα σε μια σειρά από αντιξοότητες που χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ειδικότερα, μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετώπισε ο εισηγμένος Όμιλος συγκαταλέγονται η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η παρουσίαση βλάβης σε κάποια μηχανήματα στη μονάδα του Ηρακλείου, το νέο lockdown στην Κίνα λόγω της πανδημίας covid-19, καθώς και οι δυσκολίες τροφοδοσίας στο εργοστάσιο της Ρωσίας (τα Πλαστικά Κρήτης διαθέτουν παραγωγικές μονάδες τόσο στην Κίνα, όσο και στη Ρωσία).

Παρόλα αυτά, ο όγκος των πωλήσεων των ιδιοπαραγόμενων προϊόντων του Ομίλου υποχώρησε το πρώτο μισό του 2022 μόνο κατά 5%-6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά υπήρξε μεγαλύτερος σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο τόσο του 2020, όσο και του 2019.

Λόγω της αύξησης ωστόσο των τιμών πώλησης, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανέβηκε σε αξία (ευρώ) κατά 20%.

Τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά μόλις γύρω στο 3,5%, καθώς στηρίχτηκαν και από τις ακόμη καλύτερες επιδόσεις που προέκυψαν από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να σημειωθεί ότι παρά τη φετινή τους υποχώρηση, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη εμφανίζουν μικρό διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με αυτά του πρώτου εξαμήνου του 2020 και ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Με βάση πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων του εισηγμένου Ομίλου για το σύνολο της φετινής χρήσης αναμένεται μια υποχώρηση του EBITDA μεταξύ του 7% και του 10%.

Στα αξιοσημείωτα, συγκαταλέγεται η συνέχιση των επενδύσεων στη δεύτερη παραγωγική μονάδα της Κίνας, καθώς και το λανσάρισμα νέου προϊόντος φιλμ θερμοκηπίου οκτώ στρώσεων.

Η χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ψήφισε μεταξύ άλλων και την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Ο εισηγμένος Όμιλος έκλεισε τη χρήση του 2021 με θετικό καθαρό ταμείου (διαθέσιμα μείον σύνολο δανειακών υποχρεώσεων) ύψους 56,3 εκατ. ευρώ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v