Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ενίσχυση της Lamda Malls, οι προσαρτήσεις και τα οφέλη από το IPO

Οργανώνεται η αυτονόμηση της Lamda Malls από τον όμιλο, που διαθέτει πλέον NAV άνω των 850 εκατ. ευρώ. Οι εξαγορές νέων assets και πώς το IPO μπορεί να χρηματοδοτήσει τα malls του Ελληνικού.

Η ενίσχυση της Lamda Malls, οι προσαρτήσεις και τα οφέλη από το IPO

Ενισχυμένος εμφανίζεται στο α’ τρίμηνο του 2022 ο βραχίονας των εμπορικών κέντρων για τη Lamda Development, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις ρητές αναφορές της διοίκησης του ομίλου, αναμένεται να αυτονομηθεί μέσα στο 2023.

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης της Varde Partners και την εξαγορά των μειοψηφιών από τη Lamda Develοpment, ο όμιλος ελέγχει πλήρως τα τρία εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos.

H Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) των malls της Lamda Develοpment αγγίζει τα 872 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εταιρική παρουσίαση, ενώ μετά την επανεκτίμηση των ακινήτων από τη Savills στο α’ τρίμηνο του 2022, το NAV των συγκεκριμένων assets ενισχύθηκε κατά 16,1 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 888 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό NAV του ομίλου, στην παρούσα «φωτογραφική» στιγμή, ανέρχεται στο α’ τρίμηνο της χρήσης στο 1,353 δισ. ευρώ, γεγονός που πρακτικώς σημαίνει ότι τα malls υπερτερούν του ακινήτου του Ελληνικού, συσχετισμός που ασφαλώς θα αλλάξει, όσο προχωρά η ανάπτυξη του ακινήτου-φιλέτου.

Σύμφωνα με την τελευταία εταιρική παρουσίαση της Lamda Develοpment, τα τρία υφιστάμενα malls μπορούν να προσφέρουν στο NAV του υποτομέα έως και 265 εκατ. ευρώ έως το 2025 (τόσο από την ανθεκτικότητα των yields πέριξ του 6%-7% όσο και μέσω επαναλαμβανόμενης παραγωγής κερδών EBITDA).

Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να εισφέρει στη Lamda Malls, μέσω της Lamda Ellinikon Mall Holdings, τα υπό ανάπτυξη νέα malls του Ελληνικού, ήτοι το εμπορικό κέντρο της Λ. Βουλιαγμένης (που θα είναι 1,5 φορά το The Mall Athens) και το πολυτελές Marina Galleria στο νότιο τμήμα του ακινήτου στο Ελληνικό, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2025, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης 5ετούς φάσης επενδύσεων.

Σε επίπεδο χρονισμού ωστόσο, η διοίκηση του ομίλου έχει ήδη αναφέρει ότι προσανατολίζεται για τη διενέργεια δημόσιας εγγραφής και εισαγωγής στο ΧΑ της Lamda Malls εντός του α’ εξαμήνου του 2023. Κατά τον κ. Αθανασίου, πριν το IPO, παραμένει ανοιχτή η πιθανότητα εισόδου στρατηγικού επενδυτή, ενώ μελλοντικός στόχος είναι η μετατροπή της σε Επενδυτική Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Σημειώνεται ότι η εταιρεία μέχρι να αποδώσουν τα σχέδια ενίσχυσης του τομέα των εμπορικών κέντρων από λειτουργική δραστηριότητα, έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την Orilina για τη συνεκμετάλλευση όμορης έκτασης στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης (θα ελέγχει το 20% της νέας ανάπτυξης), ενώ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγοράς τρίτων εμπορικών αναπτύξεων. Υπενθυμίζεται πως το Εuro2day.gr έχει ήδη αποκαλύψει τη διενέργεια επαφών της Lamda Develοpment για την εξαγορά του ακινήτου τoυ εκπτωτικού χωριού της McArthurGlen στα Σπάτα, asset που θα εισφερθεί στη Lamda Malls εφόσον καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται, τέλος, πως σύμφωνα με την τελευταία εταιρική παρουσίαση του ομίλου, ένα πιθανό IPO της Lamda Malls θα μπορούσε να αποφέρει ρευστότητα της τάξης των 340-370 εκατ. ευρώ. Με βάση δε τις εκτιμήσεις του ομίλου για τις νέες επενδύσεις στα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού, το Vouliagmenis Mall (με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια 85.500 τ.μ.) αφορά σε επένδυση της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ, ενώ το Marina Galleria θα αποτελεί επένδυση ύψους 100-125 εκατ. ευρώ, με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια 19.000 τ.μ.

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, αν το IPO της Lamda Malls διενεργηθεί μέσα στο 2023 και με ικανοποιητικούς όρους, η χρηματοδότηση των νέων malls στο Ελληνικό, εν πολλοίς θα έχει εξασφαλιστεί από τα αντληθέντα κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v