Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτέλους καλά νέα για Attica Bank

Χαμηλότερη ζημιά έβγαλε η προκαταρκτική έκθεση της DBRS για δύο από τις τρεις τιτλοποιήσεις. Ανοίγει ο δρόμος για Ηρακλή, ομαλότερη εφαρμογή της -αναθεωρημένης;- συμφωνίας μετόχων και νέα διοίκηση. Ποιο τραπεζικό στέλεχος θέλουν κυβέρνηση-ΤτΕ για CEO.

Επιτέλους καλά νέα για Attica Bank

Χαμηλότερες πρόσθετες προβλέψεις, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Attica Bank, έβγαλαν οι προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης της DBRS για δύο από τις τρεις τιτλοποιήσεις της τράπεζας, εξέλιξη που δημιουργεί προϋποθέσεις για ένταξή τους στον Ηρακλή, ομαλότερη εφαρμογή της – αναθεωρημένης;- συμφωνίας μετόχων και προσέλκυση τραπεζικού στελέχους, με ικανό βιογραφικό, για τη θέση του CEO.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η DBRS κατέθεσε στις αρχές Αυγούστου τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και 2. Από τις αξιολογήσεις προκύπτει ότι οι senior notes ομολογίες των δύο τιτλοποιήσεων μπορούν να λάβουν την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση «BB-» με σχηματισμό αισθητά χαμηλότερων προβλέψεων από αυτές που είχαν προκύψει, μετά την τελευταία άσκηση, που έτρεξε η Deloitte.

Αν ισχύσει το ίδιο και για την τιτλοποίηση Omega, η οποία είναι και η μεγαλύτερη από τις τρεις, ανοίγει ο δρόμος για σημαντικό περιορισμό ή και μηδενισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές τροποποιήσεις στο ύψος των κεφαλαίων, τα οποία έχουν προϋπολογίσει ΤΧΣ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ- Ellington στο μεταξύ τους term sheet.

Υπενθυμίζεται ότι στις λογιστικές καταστάσεις χρήσης 2021 η διοίκηση της τράπεζας διατύπωσε την προκαταρκτική εκτίμηση ότι ο λογαριασμός πλήρους εξυγίανσης θα ξεπεράσει το ποσό των 231 εκατ. ευρώ, που είχε εκτιμηθεί στο ενημερωτικό δελτίο της τελευταίας ΑΜΚ (240 εκατ. ευρώ). Εκτίμηση (231 εκατ. ευρώ) στην οποία στηρίχθηκαν ΤΧΣ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ/Ellington, στη μεταξύ τους συμφωνία μετόχων (σ.σ. σε επίπεδο term sheet ακόμη), για την εξυγίανση/ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Με βάση τη συμφωνία μετόχων ΤΜΕΔΕ-Ellington και ΤΧΣ δεσμεύονται να βγάλουν άλλα 365 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν την εξυγίανση του ισολογισμού, το μετασχηματισμό της Attica και την πιστωτική επέκταση, ώστε να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων και τα έσοδα από τόκους, επανερχόμενη σε κερδοφορία σε ορίζοντα μερικών ετών.

Το πώς θα επανακαθοριστεί η σχέση των μετόχων και το αν δημιουργούνται προϋποθέσεις μετά τις προκαταρκτικές αξιολογήσεις της DBRS για είσοδο συνεπενδυτών θα κρίνει και το αν αποδεχθεί πρώην τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία στις χορηγήσεις τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

Μέγαρο Μαξίμου και Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να έχουν συμπλεύσει, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις, που αίρουν τις επιφυλάξεις του εν λόγω στελέχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v