Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε EOS και Intrum χαρτοφυλάκια με ανεξασφάλιστα δάνεια της doValue

Αλλάζουν χέρια δάνεια συνολικής απαίτησης 3,4 δισ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Υπέγραψε SPA για το χαρτοφυλάκιο Virgo η EOS. Προτιμητέος για Souk η Intrum. Τα χαρακτηριστικά των χαρτοφυλακίων.

Σε EOS και Intrum χαρτοφυλάκια με ανεξασφάλιστα δάνεια της doValue

Στη γερμανική EOS και στον σουηδικό όμιλο Intrum θα περάσουν, εκτός απροόπτου, τα χαρτοφυλάκια με ανεξασφάλιστα δάνεια που έχει βγάλει προς πώληση η doValue, για λογαριασμό των τιτλοποιήσεων Frontier και Cairo Ι και ΙΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η EOS υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας για χαρτοφυλάκιο δανείων συνολικής απαίτησης περίπου 800 εκατ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 450 εκατ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Virgo). Πρόκειται για «φέτα» των τιτλοποιημένων απαιτήσεων του Frontier I.

Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή της τιτλοποίησης Frontier Ι ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με την πώληση στην κοινοπραξία Bain-Fortress-doValue του 95% των mezzanine και junior notes ομολογιών, ενώ η Εθνική διακράτησε το 5% των παραπάνω σειρών καθώς και το 100% των senior notes. Διαχειριστής του χαρτοφυλακίου είναι η doValue, η οποία έτρεξε και για λογαριασμό του SPV της τιτλοποίησης Frontier τον διαγωνισμό πώλησης με σύμβουλο την Alantra.

Η EOS κινείται αρκετά επιθετικά το τελευταίο διάστημα σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Πέραν του χαρτοφυλακίου Virgo, διεκδικεί μέσω της Southrock και σε συνεργασία με την Deutsche Bank το χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από δάνεια ξενοδοχείων (project Tethys). H Southrock έχει κτίσει ένα αξιόλογο «πορτοφόλι» ακινήτων, αγοράζοντας τα χαρτοφυλάκια Petra (Eurobank), Οίστρος (Πειραιώς) καθώς και τμήμα του Amoeba που πώλησε η Bain.

Παράλληλα, η doValue ολοκληρώνει και δεύτερο διαγωνισμό πώλησης χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων απαιτήσεων. Πρόκειται για απαιτήσεις που ανήκουν στα SPVs των τιτλοποιήσεων Cairo I και Cairo II. Προτιμητέος επενδυτής για το project Souk αναδείχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Intrum.

To χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 60 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όλα τους χωρίς εξασφαλίσεις, ή απαιτήσεις από κάρτες και αφορά σε περίπου 50 χιλιάδες δανειολήπτες. Ως σύμβουλος της doValue λειτουργεί η Hellenic Finance του Άνθιμου Θωμόπουλου.

Πρόκειται για τις πρώτες συναλλαγές της doValue στη δευτερογενή αγορά (σ.σ. πωλήσεις από δεύτερο χέρι). Τα τιμήματα δεν έχουν διαρρεύσει, με δεδομένο, όμως, ότι πρόκειται για απαιτήσεις από ανεξασφάλιστα δάνεια αναμένεται να κινηθούν στο εύρος που έχουν διενεργηθεί τέτοιες συναλλαγές. Η αγορά εκτιμά ως πιθανό ενδεχόμενο το χαρτοφυλάκιο Virgo να έλαβε υψηλότερη αποτίμηση, ως λιγότερο δουλεμένο στο μέτωπο ανάκτησης απαιτήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v