Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις αυξήσεις κεφαλαίου στην τριετία 2022-24 για Attica Bank

ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington κοντά σε νέα συμφωνία μετόχων. Γιατί η τμηματική καταβολή αντιμετωπίζει θέματα και των δύο πλευρών. Προσπάθεια να περιοριστεί στα €550 εκατ. ο λογαριασμός.

Τρεις αυξήσεις κεφαλαίου στην τριετία 2022-24 για Attica Bank

Τη σταδιακή κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank, οι οποίες θα προκύψουν από την εξυγίανση του ισολογισμού, το κόστος μετασχηματισμού καθώς και τη χρηματοδότηση της επιδιωκόμενης πιστωτικής επέκτασης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζητούμενη νέα συμφωνία μετόχων, μεταξύ ΤΧΣ και σχήματος ΤΜΕΔΕ- Ellington.

Αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, η Αttica Bank θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις κεφαλαίου, κατά την τριετία 2022-24. Οι δύο πρώτες (σ.σ. η φετινή και αυτή που προβλέπεται να διενεργηθεί το 2023) θα είναι οι βασικές και η τελευταία (2024) θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, σε συνδυασμό πάντα με την -ομαλή- υλοποίηση του business plan.

Η τμηματική καταβολή κεφαλαίων αποτελεί μια από τις λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν, αφενός, τους περιορισμούς οι οποίοι διέπουν βάσει νόμου τη δυνατότητα του ΤΧΣ να βάζει κεφάλαια σε τράπεζες, χωρίς η κίνηση να εμπίπτει στο πεδίο της κρατικής ενίσχυσης, αφετέρου, την απροθυμία του σχήματος Ellington-ΤΜΕΔΕ να βάλει εφάπαξ πολύ περισσότερα κεφάλαια, σε σχέση με όσα προέβλεπε το αρχικό term sheet μετόχων, προκειμένου να βρεθεί να ελέγχει την τράπεζα.

Οι δύο πλευρές γνωρίζουν ήδη το κόστος μετασχηματισμού, το ύψος των κεφαλαίων που απαιτείται για να χρηματοδοτήσει την επιδιωκόμενη πιστωτική επέκταση, αλλά και τις ζημιές της ενδιάμεσης περιόδου.

Αντίθετα, αναμένουν την προκαταρκτική έκθεση πιστοληπτικής διαβάθμισης της DBRS για την τιτλοποίηση Omega, η οποία ήταν να κατατεθεί στις 25 Αυγούστου αλλά προέκυψε μικρή καθυστέρηση.

Η προκαταρτική έκθεση αναμένεται να παραδοθεί σήμερα ή το αργότερο την Πέμπτη. Αν δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις σε σχέση με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις συμβούλου (Deloitte) και διοίκησης, θα καταβληθεί προσπάθεια ο συνολικός κεφαλαιακός λογαριασμός να περιορισθεί στην περιοχή των 550 εκατ. ευρώ. Ποσό που, όπως προαναφέρθηκε, εφόσον υπάρξει συμφωνία μετόχων, θα μπει τμηματικά μέσω τριών ΑΜΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ΤΜΕΔΕ-Ellington έχουν συγκλίνει σημαντικά, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, να διαφαίνονται σοβαρές πιθανότητες -νέας- συμφωνίας μετόχων. Αν η παραπάνω εικόνα δεν ανατραπεί (σ.σ. οι ανατροπές στην υπόθεση Attica είναι συχνές), η συμφωνία μετόχων θα ανοίξει τον δρόμο για οριστικοποίηση και κατάθεση capital plan και business plan στην ΤτΕ, μαζί φυσικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις των μετόχων.

Η τμηματική καταβολή των κεφαλαίων θα οδηγήσει -και- σε τμηματική μεταβολή των ποσοστών υπέρ του σχήματος ΤΜΕΔΕ-Ellington, με οδηγό την υλοποίηση του business plan. Επίσης επιτρέπει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κατέχει ποσοστό υψηλότερο του αρχικώς συμφωνηθέντος (32%) της τράπεζας, όταν ολοκληρωθούν οι τρεις αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε να δικαιολογείται μια μικρή απόδοση επένδυσης σε βάθος κάποιων ετών.

Είναι πιθανόν το ΤΧΣ με βάση την αναθεωρημένη συμφωνία μετόχων να βρεθεί να ελέγχει στο τέλος του 2024 ποσοστό πέριξ του 40% της τράπεζας. Αντίθετα, η συζητούμενη συμφωνία προβλέπει ότι θα εκχωρήσει το management control μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης ΑΜΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v