Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deadline ως τις 2 Σεπτεμβρίου για Attica Bank

Καλείται να καταθέσει στην ΤτΕ business plan, capital plan καθώς και τη νέα συμφωνία μετόχων με δεσμεύσεις για την υλοποίηση. Ανοικτή η διαπραγμάτευση για το πώς θα διαρθρωθούν τα ποσοστά. Εκλέγεται μέλος ΔΣ η Ελένη Βρεττού.

Deadline ως τις 2 Σεπτεμβρίου για Attica Bank

Ένα πυκνό σε εξελίξεις 10ήμερο έχει μπροστά της η Attica Bank καθώς ως τις 2 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να λάβει την προκαταρκτική αξιολόγηση της DBRS για την τιτλοποίηση Omega και να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος business plan, capital plan και τη νέα συμφωνία μετόχων.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, οι προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης της DBRS για δύο (Astir I και ΙΙ) από τις τρεις τιτλοποιήσεις της τράπεζας ήταν καλύτερες από αυτές που ανέμενε η Attica. Οι πρόσθετες προβλέψεις, οι οποίες θα απαιτηθούν προκειμένου οι senior notes τίτλοι να λάβουν την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση («BB-»), ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά 50 με 60 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από αυτές που είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο Astir I περιλαμβάνει απαιτήσεις από επιχειρηματικά δάνεια, ενώ το Astir II απαιτήσεις από δάνεια λιανικής (στεγαστικά, πολύ μικρών επιχειρήσεων κ.ά.). Η διαχείριση των απαιτήσεων των δύο παραπάνω χαρτοφυλακίων διενεργείται από την Quant.

Στις 25 Αυγούστου αναμένεται η προκαταρκτική αξιολόγηση και για την τιτλοποίηση Omega, η οποία περιλαμβάνει τα δάνεια της παλαιάς τιτλοποίησης Artemis καθώς και ένα πρόσθετο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με δεδομένο ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο (μικτή λογιστική αξία περίπου 1,3 δισ. ευρώ), η αξιολόγηση της DBRS παίζει μεγάλο ρόλο για τη διαμόρφωση των business plan, capital plan και τη νέα συμφωνία μετόχων, μεταξύ ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ-Ellington.

Η παράδοση της προκαταρκτικής έκθεσης έχει καθυστερήσει σημαντικά, όχι υπ’ ευθύνη του οίκου αξιολόγησης. Επομένως υπάρχει μια μικρή ανησυχία μήπως απαιτηθεί και νέα ολιγοήμερη παράταση. Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και ο έλεγχος της ΤτΕ στη Θεά Άρτεμις, που αποτελεί τον διαχειριστή του χαρτοφυλακίου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε αυτή τη φορά να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Η Attica στο αρχικό business plan, στο οποίο εδράζεται η υφιστάμενη συμφωνία μετόχων, είχε υπολογίσει την ονομαστική αξία των senior notes ομολογιών της Omega πέριξ των 630 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει σήμερα είναι ότι δύσκολα η «φέτα» των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes) θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθεί, η πρόσθετη ζημιά, για την ένταξη των senior notes της συγκεκριμένης τιτλοποίησης στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας (Ηρακλής II), θα είναι μεγάλη.

Το ύψος των απαιτούμενων πρόσθετων προβλέψεων για την ένταξη της τιτλοποίησης Omega στον Ηρακλή ΙΙ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις για το βάθος της εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα καλυφθούν σε αυτή τη φάση και τη συμφωνία μετόχων.

Οι μέτοχοι συζητούν το ενδεχόμενο να υποβληθεί αίτημα ένταξης στον Ηρακλή μόνο για την Omega, είτε εναλλακτικά για τις άλλες δύο τιτλοποιήσεις (Astir I και ΙΙ). Στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο αίτησης μόνο για μία από τις τιτλοποιήσεις Astir. Σημειώνεται ότι η τράπεζα διαθέτει μια ακόμη τιτλοποίηση απαιτήσεων (Metexelixis), για την οποία δεν εξετάζεται ένταξη στον Ηρακλή, είναι, όμως, πιθανόν να απαιτηθεί σχηματισμός πρόσθετων προβλέψεων, λόγω των επιδόσεων στις ανακτήσεις.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ των μετόχων είναι σε εξέλιξη και ξεκινά όχι από το ύψος των κεφαλαίων, τα οποία χρειάζεται η τράπεζα για εμπροσθοβαρή εξυγίανση, μετασχηματισμό/λειτουργικές ζημιές πρώτης διετίας, κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την πιστωτική επέκταση, αλλά από το ύψος των κεφαλαίων που μπορούν να βάλουν ΤΜΕΔΕ-Ellington και ΤΧΣ και τη διάρθρωση των ποσοστών τους σε βάθος μερικών ετών.

Σε αυτή τη λογική είναι πολύ πιθανόν να επικρατήσουν… εκπτώσεις ως προς τον βαθμό εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης, όπως είχε επισημάνει νωρίς το Euro2day.gr, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Τομή που θα επιτρέψει στο μεν ΤΧΣ να βάλει περισσότερα κεφάλαια από όσα είχε προϋπολογίσει στην πρώτη συμφωνία μετόχων, προσδοκώντας, βάσει του business plan, σε μια μικρή απόδοση κεφαλαίων, στο δε σχήμα Ellington- ΤΜΕΔΕ να μην ξεπεράσει σημαντικά το αρχικό budget επένδυσης, «ψαλιδίζοντας» το ύψος της προσδοκώμενης απόδοσης.

Η νέα συμφωνία μετόχων και η κατάθεση στην ΤτΕ έγγραφων και ανεπιφύλακτων δεσμεύσεων από πλευράς ΤΧΣ και σχήματος ΤΜΕΔΕ-Ellington αποτελεί προϋπόθεση και για την τυπική εκλογή της Ελένης Βρεττού ως νέου μέλους του Δ.Σ. της Attica, προκειμένου εν συνεχεία να αναλάβει θέση διευθύνουσας συμβούλου. Η ανάδειξή της ως μέλους Δ.Σ. είναι προγραμματισμένη για τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v